nieuws

Veiligheidsregio's vragen mensen niet meer te bellen over brand Moerdijk

Archieffoto affakkelen
Archieffoto affakkelen © JB Media
De Veiligheidsregio's Zuid-Holland Zuid en Midden- en Westbrabant vragen mensen in de omgeving van Moerdijk niet meer met alarmnummer 112 te bellen over een mogelijke brand. "Er is geen brand", laten ze weten. Shell Moerdijk is extra aan het affakkelen.
De gloed en rook van het affakkelen zijn tot in de verre omgeving te zien. Ook uit onze regio, uit onder meer Dordrecht, Barendrecht, Capelle aan den IJssel en Zuid-Beijerland, melden mensen dat er rookpluimen en een rode gloed te zien zijn. De alarmcentrale 112 wordt daardoor overspoeld met telefoontjes en de vraag of er een grote brand is.
Tekst loopt door onder tweet
Shell laat zaterdag aan het einde van de middag weten dat het affakkelen nodig is: "Door een storing in een van onze fabrieken hebben we de fakkelactiviteit moeten verhogen. Dit leidt tot een zichtbare gloed en mogelijk lichte roetvorming."

Het affakkelen bij Shell Moerdijk heeft niet opnieuw geleid tot problemen bij de meldkamer van de brandweer. Bij een soortgelijke situatie, in augustus, raakte de meldkamer bijna overbelast, na belletjes over een mogelijke brand.
Dit keer ging het om enkele telefoontjes, zegt een woordvoerder van de brandweer. Vanuit Dordrecht en de Hoeksche Waard was er in zuidelijke richting de hele avond een opmerkelijke oranje gloed zichtbaar.
De oproep die de brandweer in Brabant en Zuid-Holland Zuid zaterdagavond hadden gedaan om de brandweer niet te bellen over de oranje gloed heeft gewerkt, zegt de woordvoerder.