nieuws

Dit weten we tot nu toe over het bizarre metro-ongeluk in Spijkenisse

Het is nog niet duidelijk hoe een metro na middernacht op een kunstwerk in Spijkenisse terecht kon komen. Dit zijn de belangrijkste dingen die we tot nu toe wel weten:
* De berging van het ontspoorde metrostel in Spijkenisse gaat dinsdagochtend verder. Voor het takelen van het voertuig worden uit voorzorg twee woningen ontruimd.
* De bestuurder is formeel aangehouden en is verhoord. Dat is een standaardprocedure. Hij maakt het goed en bekomt thuis van de schrik.
* Zodra het metrostel is getakeld, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) samen met de politie onderzoek gaan doen naar de oorzaak.
Bericht gaat verder onder de reportage

Andere ontwikkelingen


- Omwonenden van metrostation De Akkers hoorden rond 00:15 uur een harde klap. Ze dachten aan een explosief of vuurwerk.
- De bestuurder van de metro is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens RET-directeur Unck maakt hij het goed. De metro vervoerde geen passagiers.
- De bestuurder is formeel aangehouden en op het politiebureau verhoord. Dat is een standaardprocedure volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Wat de man heeft verklaard, is nog niet bekendgemaakt.
Verhaal gaat verder onder de foto
- De metro was onderweg naar de plek waar de toestellen na de laatste rit geparkeerd worden.
- Volgens directeur Maurice Unck van de RET had het voertuig bij het naderen van het eindpunt automatisch moeten remmen. In elke metro zit ook een dodemanspedaal. Als de bestuurder dat pedaal niet meer ingetrapt houdt, moet de metro ook tot stilstand komen.
- Aan het einde van de middag blikte Unck terug op deze hectische dag. Hij heeft de bestuurder nog niet gesproken. "Hij is natuurlijk enorm geschrokken en heeft vooral met de politie gesproken. Dat is nu achter de rug. Hij is thuis en kan op de bank bekomen van de schrik."
- Zodra het metrostel is getakeld, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) samen met de politie onderzoek gaan doen naar de oorzaak.
- De metro hangt zo'n tien meter boven het water op de staart van een walvis. Het kunstwerk, bestaande uit twee walvisstaarten, is ontworpen door Maarten Struijs. Het staat zo'n twintig jaar op deze plek.
- De brandweer probeert te voorkomen dat de metro van de staart aftuimelt. Er waren aanvankelijk zorgen over de harde wind met in de middag mogelijk een kracht zeven of acht. Inmiddels is bekend dat de wind niet tot die kracht zal aanwakkeren.
Verhaal gaat verder onder de foto van het stootblok
- De berging wordt lastig, omdat de metro boven het water hangt. Vier bomen in de buurt worden weggehaald om ruimte te maken voor een kraan. Ook wordt een sloot gedempt en komen er rijplaten.
- Het metroverkeer ondervindt beperkt hinder van het ongeval. Op de D-lijn wordt minder vaak gereden, omdat sommige metro's niet kunnen vertrekken van de nachtplek bij De Akkers. De C-lijn tussen Hoogvliet en De Akkers ligt eruit. De D-lijn rijdt daar wel gewoon.
- De architect van het kunstwerk waarop de metro ligt, is verbaasd dat het bouwsel het gewicht kan torsen. "Het staat er al bijna twintig jaar en dan verwacht je eigenlijk dat het kunststof ook een beetje verpulvert, maar dat is kennelijk niet zo."
- De plek waar de metro gestrand is, wordt druk bezocht. Er wordt massaal gefilmd en gefotografeerd. Media in binnen- en buitenland tonen ook veel belangstelling. "Nissewaard op de wereldkaart", concludeert een omstander.