nieuws

Meer dan de helft van ziekenhuizen in regio stelt opnamestop in voor coronapatiënten

Vijf van de negen ziekenhuizen in de regio hebben maandagavond een opnamestop ingesteld voor coronapatiënten. Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, Franciscus Gasthuis en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en het Albert Schweitzer in Dordrecht. De opnamestop geldt voor in ieder geval het Ikazia Ziekenhuis de hele nacht.
De ziekenhuizen hanteren enkel een stop voor coronapatiënten. Niet-coronapatiënten met andere spoedeisende klachten kunnen dus nog wél terecht. "Dit is echt een ernstige situatie", zegt een woordvoerder van een van de ziekenhuizen.
De directeur van het Ikazia Ziekenhuis bevestigt dat het ziekenhuis sinds maandagavond 19:00 uur een opnamestop heeft ingesteld voor coronapatiënten. Rond 23:00 uur zou de situatie opnieuw worden bekeken. Daaruit is gebleken dat de opnamestop tot dinsdagochtend 08:00 uur verlengd moet worden.
Lees meer: Op de corona-afdeling van het Ikazia Ziekenhuis: 'Onbegrijpelijk dat mensen zeggen dat corona een verzinsel is'
De opnamestop in het Maasstad Ziekenhuis geldt sinds maandagmiddag 17:30 uur. Ook het IJsselland Ziekenhuis heeft sinds het begin van de avond een opnamestop. Zowel de intensive care als de speciale corona-afdelingen van het Capelse ziekenhuis zijn overvol, zegt de woordvoerder. Daarnaast speelt het hoge ziekteverzuim onder het personeel een belangrijke rol.
Het Franciscus Gasthuis in Rotterdam is maandagavond ook gesloten voor nieuwe coronapatiënten. "Het aantal covid-patiënten is vandaag enorm gestegen. Vandaar deze opnamestop", laat een woordvoerder weten.
Het is onduidelijk of deze ziekenhuizen in de nacht van maandag op dinsdag wel weer coronapatiënten opvangen. Volgens de veiligheidsregio wordt de situatie per uur bekeken.
Het laatste ziekenhuis dat een opnamestop heeft, is het Albert Schweitzer in Dordrecht. "Die stop zit in het feit dat er op de SEH meerdere patiënten liggen te wachten die moeten doorstromen naar ziekenhuisbedden, terwijl die er niet zijn", meldt de woordvoerder van het Dordtse ziekenhuis. "Naar verwachting zullen sommigen komende nacht op de SEH moeten slapen, omdat we hen de komende uren niet elders kunnen plaatsen."
De woordvoerder laat om 23:30 uur weten dat de situatie in Dordrecht iets stabieler is. De opnamestop is dan nog wel van kracht. Het is niet bekend of dat de hele nacht zo zal zijn.

Hele dag

De afgelopen tijd is het vaker voorgekomen dat ziekenhuizen een opnamestop instelde of de SEH moesten sluiten. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht ging vorige week zelfs over op een opnamestop van 24 uur, vanwege een tekort aan bedden en een te hoog ziekteverzuim onder het personeel.
Lees meer: Albert Schweitzer Ziekenhuis 24 uur dicht voor nieuwe coronapatiënten
Het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem laat weten dat daar momenteel geen opnamestop geldt. "Maar we zetten ons schrap", zegt een woordvoerder. Ook het Erasmus MC in Rotterdam heeft geen opnamestop.