nieuws

Brandweer over berging metroklus: 'Dit is geen dagelijkse klus'

Het zal waarschijnlijk tot aan het einde van de middag gaan duren, totdat de bergingsklus van een metrostel in Spijkenisse is afgerond. "Het is voor ons geen dagelijkse klus", zegt hoofdofficier van de brandweer Henk Steens. "Maar we komen stapje voor stapje hoe we die metro naar beneden kunnen krijgen."
De metro is inmiddels vastgezet op twee punten met de twee grote kranen. 'Er is een aantal materialen naar boven gebracht", legt Steens uit. "We gaan eerst het metrorijtuig losmaken met een snijbrander. Ook komt er een onderstopping voor het tweede rijtuig, om te voorkomen, dat als het eerst losgemaakt is, het andere naar beneden schiet." Lees meer: KIJK MEE LIVE - Update met brandweer over berging metro Spijkenisse
De brandweer werkt bij deze klus samen met ProRail, de RET en kraanbedrijf De Gier. "Vooral bij De Gier zit de kennis in dit soort situaties", legt Steens verder uit. "Bij het branden is de brandweer er ook bij om te voorkomen dat er brand ontstaat."
De tekst gaat verder onder de video, waarin Henk Steens het proces uitlegt van het wegtakelen van de metro:
Vlak voordat de snijwerkzaamheden beginnen, worden er ook beelden gemaakt door de Inspectie Leefomgeving en Transport en de politie. Het onderzoek naar het metro-ongeluk is nog in volle gang.