nieuws

Dit zijn de ontwikkelingen van vandaag bij de ontspoorde metro in Spijkenisse

© MediaTV
Dinsdag hebben hijskranen de ontspoorde metro voorbij station De Akkers in Spijkenisse weggehaald. Vroeg in de morgen was daarmee begonnen.
Om 17:30 uur kwam het eerste stel los van het tweede. Minder dan een half uur later stond het metrostel op de dieplader. Het kan vervoerd worden naar een RET-terrein op de Waalhaven.
* De rest van het metrostel wordt woensdag geborgen. Dat begint naar verwachting rond 09:00 uur.
* Aan het begin van de dag is opgeroepen om niet te komen kijken bij de werkzaamheden. Onder meer door burgemeester Foort van Oosten.
* Zodra het metrostel is getakeld, zal de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) samen met de politie onderzoek gaan doen naar de oorzaak.

Andere ontwikkelingen

- Een belangrijk moment om 17:30 uur. Na wat vertraging hebben de hulpdiensten het voorste metrostel losgekregen van het tweede. Volgens verslaggever Suzanne Mulder verliep dit perfect omdat het tweede metrostel onbewogen achter bleef. Probleemloos is het metrostel op de dieplader gelegd.
- Ondanks de oproep om niet te komen kijken bij de werkzaamheden, is er veel publiek naar deze plek gekomen.
- Twee hijskranen hebben het bungelende metrostel vastgezet. Hoofdofficier van de brandweer Henk Steens legde de eerste stappen van de operatie uit bij Rijnmond. "We gaan eerst het metrorijtuig losmaken met een snijbrander. Ook komt er een onderstopping voor het tweede rijtuig, om te voorkomen, dat als het eerst losgemaakt is, het andere naar beneden schiet." Steens verwacht dat de bergingswerkzaamheden nog de hele dag zullen duren. Het is volgens hem geen dagelijkse klus.
- Het is volgens de veiligheidsregio niet te voorkomen dat er af en toe wat brokstukken naar beneden vallen.
- Omdat de snijbranders voor enorm veel hitte kunnen zorgen, heeft de brandweer een blusleiding uitgelegd. De vonken van het slijpen zijn van een afstand goed te zien. Ook is het brandende ijzer goed te ruiken.
- Halverwege de middag is begonnen met het splitsen van de twee metrodelen. Tegen 16:00 uur zijn de kraanmachinisten voorzichtig begonnen met wrikken. Dit zorgt voor wat beweging in het voorste metrostel, maar het kwam niet los. Volgens de veiligheidsregio is er een bout over het hoofd gezien. Dit zorgt voor vertraging, maar de werkzaamheden gaan net zo lang door tot het metrostel op de dieplader ligt.
- RET-directeur Maurice Unck blikte aan het einde van de middag terug op deze dag. Hij wil niet veel kwijt over zijn contact met de bestuurder van de tram. "Er is met hem gesproken en dit is één van de vele puzzelstukjes in het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval." In het belang van de privacy van de bestuurder meldt Unck geen verdere details over hem. "Hij zit thuis en we gaan samen kijken wat nu verstandig is."
- De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond meldt dat het tweede deel van het metrostel woensdag wordt weggehaald. Dat gebeurt op dezelfde manier als het eerste deel dinsdag. De achterste wagons kunnen waarschijnlijk weggesleept worden over het spoor.