nieuws

FC Rijnmond: 'Haps gaat een klapper maken en Bijlow wordt keeper van het Nederlands elftal'

Feyenoord won donderdag in de Europa League met 3-1 van CSKA Moskou. Met goed voetbal ook nog. Ridgeciano Haps gaf zijn visitekaartje opnieuw af en Orkun Kökçü maakte een bevrijdende treffer. "Dat was wel het hoogtepunt", zegt Harry van der Laan in FC Rijnmond.
"Een prachtige uithaal van 25 meter. Dat was de kers op de taart van de wedstrijd", aldus de oud-spits van Feyenoord. Er was veel kritiek op Kökçü in de afgelopen periode vanwege het gebrek aan rendement. "Daar heeft hij zich wel iets van aangetrokken", denkt Van der Laan.
"Het wordt overal behandeld. Dick Advocaat vond ook dat het tijd werd voor een goal. Een jonge speler heeft daar echt wel last van."
Hans de Zeeuw denkt dat ook. "Die goal zal bevrijdend voor hem zijn. Hier zat hij op te wachten", zegt de algemeen directeur van FC Dordrecht én sponsor van Feyenoord.

Klapper voor Haps

Haps maakte indruk tegen CSKA Moskou. Hij scoorde weer en stond op de linksbuitenpositie geposteerd. Toch speelt Haps zelf liever linksback. "Op die positie kan hij een grote klapper maken. Als linksbuiten schiet hij te kort voor de Engelse of Italiaanse competitie", vindt Van der Laan.
"Hij kan het Nederlands elftal halen. Haps is echt terug op zijn oude niveau van AZ. Met een enorme power. Hij is zelfs topscorer van Feyenoord als je kijkt naar de velddoelpunten."
De Zeeuw: "Haps is de beste linksback van Nederland. Hij is al maanden fit en steekt er ver bovenuit. Aan het eind van het jaar kan je hem voor 15 miljoen euro verkopen. En dan kan Tyrell Malacia het invullen."
In FC Rijnmond begrijpen de mannen aan tafel niet dat Justin Bijlow niet geselecteerd is voor Oranje. "Hij is de beste keeper van Nederland", vindt Van der Laan. "Frank de Boer is net ingestapt als bondscoach, hij grijpt nog terug op de ervaren jongens. Maar het is een kwestie van tijd voordat Bijlow erbij komt. Hij wordt de keeper van het Nederlands elftal."

Vrienden van Feyenoord

In de voetbaltalkshow gaat het ook over de Vrienden van Feyenoord (VvF). De Zeeuw is niet alleen algemeen directeur van FC Dordrecht, hij is ook sponsor van Feyenoord én lid van de VvF. Een grote groep investeerders die Feyenoord jaren geleden financieel bijsprong. "Ik vind dat het erg lang duurt voordat wij worden uitgekocht", aldus De Zeeuw.
"Voor Feyenoord zou het beter zijn als het al was gebeurd. Ze gaan bij Feyenoord niet altijd goed met geld om. Als je ziet wat er is gebeurd onder Sjaak Troost, er zijn miljoenen door het afvoerputje gegaan. Doodzone. Van dat geld hadden ze ons ook voor een gedeelte kunnen uitkopen."
De Zeeuw geeft voorbeelden: "Het aantrekken van spelers of het verlengen van contracten. Als je kijkt naar Jens Toornstra, hij had op zijn blote knieën nog bijgetekend voor een jaar. Je hoeft hem geen tekengeld te geven of salarisverhoging. Ik ben blij dat hij er nog is hoor, ik vind Toornstra een geweldige speler, maar het had ook op een andere manier gekund. Je hoeft hem niet beter te belonen."
"Hetzelfde voor Nicolai Jørgensen. Was het wel zinvol om met hem te verlengen? Was het niet beter geweest om je verlies te nemen en het contract uit te laten lopen?"