nieuws

Schaatsbaan Rotterdam wil lichtpuntje in coronaduisternis zijn

Op de hockeyvelden van Leonidas in de Rotterdamse wijk De Esch zijn ze druk bezig om de schaatstent weer op te bouwen. Ook in deze onzekere tijden met het coronavirus is Schaatsbaan Rotterdam van plan om binnenkort te starten. Ook al zullen veel minder mensen het ijs op mogen en weten ze niet of ze het hele winterseizoen open kunnen, toch neemt Schaatsbaan Rotterdam het risico. "Het is al een ellendig jaar, laten wij nog een klein lichtpuntje zijn. Met alle beperkingen", zegt Tijs Nederlof.
Dit jaar wordt anders dan alle andere jaren waarin de schaatsbaan record op record brak qua bezoekersaantallen. Dat succes gaan ze bij lange niet halen. Het is zelfs een risico of de schaatsbaan het financieel wel gaat redden dit keer. Toch laten de beheerder zich daar niet door weerhouden. Ze kunnen gebruik maken van de overheidssteun vanwege de coronacrisis. Daarnaast brengen ze de kosten zoveel mogelijk naar beneden. "We doen zoveel mogelijk op eigen kracht en bouwen de 400-meterbaan met zoveel mogelijk eigen materiaal", vertelt Nederlof.
Bovendien krijgt de schaatsbaan gratis hulp van de buurman: de mariniers van de Van Ghentkazerne. Die helpen met het opbouwen van de schaatstent. "Dat is fantastisch. Beter een goede buur dan een verre vriend", zegt Tijs Nederlof.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
Mariniers helpen een handje bij de bouw van de schaatsbaan
Voor de mariniers is het een fijne onderbreking, want ook op de kazerne kan er door corona veel minder. "Wij helpen graag een handje. Normaal op missie en tijdens trainingen en nu heel dichtbij", zegt marinier Lars.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
De meiden Hajar en Jénaira uit groep 8 leren schaatsen met vallen en opstaan
Op de schaatsbaan klinken al vrolijke schaatsgeluiden. Eén hockeyveld is inmiddels omgetoverd tot funbaan voor het schoolschaatsen. "Ik vind het echt heel leuk en tof. Soms kan je wel uitglijden maar dat is geen probleem", zegt de 9-jarige Salma.
De tekst gaat verder onder de afbeelding
De 9-jarige Salma vindt het tof op de funbaan
Het schoolschaatsen kon al van start, omdat voor kinderen de coronaregels soepeler zijn. "Ik kan heel vrolijk worden van deze kinderpret en gelukkig staan scholen nog steeds te trappelen om hier te komen schaatsen", zegt Tijs Nederlof. Alle scholen in Rotterdam kunnen gratis schaatsen op de baan in De Esch.
De bouwers hebben de 400-meterbaan eind november gereed en als corona geen spelbreker wordt, kunnen de eerste schaatsers op 28 november de baan op. Dit jaar moet je wel een tijdslot reserveren voordat je de ijzers kan onderbinden.