nieuws

Klimaatactivisten hangen spandoek op bij Shell Pernis

© Extinction Rebellion Rotterdam
Activisten van Extinction Rebellion Rotterdam zijn het terrein van de Shell-raffinaderij in Pernis binnengedrongen. Ze hebben aan een van de tanks op het terrein een spandoek opgehangen met de tekst '50 jaar ecocide'. Na ruim twee uur zijn de activisten aangehouden.
Met de actie wilden de betogers aandacht vragen voor de schade die Shell veroorzaakt met olieboringen. "Het water is vervuild, de landbouwgrond is vervuild. En de bevolking profiteert niet mee van de winsten", legt woordvoerder Marjolein, woordvoerder van de activisten, uit op Rijnmond.
Ze wijst in het bijzonder op het lot van de Ogoni 9, een groep Nigeriaanse activisten die protesteerden tegen Shell en in 1995 werden opgehangen door het Nigeriaanse regime.
De actie bij Pernis was niet de enige actie dinsdag met het oog op de Ogoni 9. Ook bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag is een spandoek opgehangen. Verder waren er acties bij onder meer Staatsbosbeheer, NRC en enkele musea vanwege hun banden met Shell.

Verklaring Shell

Shell ontkent iets te maken te hebben gehad met de dood van de Ogoni 9. "De tragische gebeurtenissen van 1995 hebben ons diep geraakt, maar we hebben de beschuldigingen in deze zaak altijd in de sterkst mogelijke bewoordingen verworpen." Volgens Shell heeft het olieconcern steeds gevraagd om clementie bij de Nigeriaanse autoriteiten.
In verband met de actie heeft het bedrijf dinsdag de politie benaderd. "Illegaal over een hek bij een raffinaderij klimmen en op een tank klimmen is uiteraard niet veilig. Vandaar dat we de politie hebben ingeschakeld."
Extinction Rebellion begon de actie om 15:00 uur. Even na 17:30 uur had de politie de laatste actievoerders ingerekend. Ook is het spandoek naar beneden gehaald.