nieuws

Rotterdammer opgepakt voor aanbieden vervalste coronaverklaringen

© Jordy Nijenhuis
De FIOD heeft woensdag een 23-jarige Rotterdammer opgepakt die wordt verdacht van valsheid in geschrifte. De man zou vervalste gezondheidsverklaringen hebben aangeboden via sociale media. In die verklaringen staat dat iemand coronavrij is, zonder dat de persoon is getest.
De woning van de man is doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op zijn computer en zijn mobiele telefoon.
Om te reizen naar bepaalde landen is een verklaring nodig dat iemand geen corona heeft. Een officiële test en gezondheidsverklaring kosten 150 euro. De 23-jarige verdachte leverde deze verklaring voor 10 euro via sociale media.
De gezondheidsverklaringen ogen officieel met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria. Deze artsen en laboratoria hebben hier niks mee te maken.

Strafbaar

Niet alleen het verkopen van vervalste verklaringen is strafbaar, maar ook het kopen hiervan. Het onderzoek zal zich eveneens richten op de kopers van deze vervalste verklaringen. Zij kopen verklaringen zonder te zijn getest en lichten daarmee een vliegtuigmaatschappij op. Het is ook mogelijk is dat coronabesmette personen gaan reizen en het virus kunnen verspreiden.