nieuws

Kabinet en gemeenten slaan handen ineen om messengeweld onder jongeren aan te pakken

Het leek eerst een hype, maar na ruim een jaar is het een fenomeen: messengeweld onder jongeren. Om de trend een halt toe te roepen slaan meerdere partijen de handen ineen met het actieplan Wapens en Jongeren, dat woensdag is gepresenteerd.
Minister Ferd Grapperhaus gaf woensdagmiddag in het gemeentehuis van Ridderkerk met onder anderen burgemeester Anny Attema de digitale aftrap. Attema trok met Foort van Oosten van Nissewaard aan de bel naar aanleiding van steekpartijen in hun gemeenten.Lees meer: Burgemeester Nissewaard pleit ook na gesprek met ministers voor landelijk messenverbod onder jongeren

Veelkoppig monster

Attema is heel blij met het actieplan. "Het allerbelangrijkste is dat we schouder aan schouder dit veelkoppige monster gaan verslaan. Want we zijn vastbesloten dat we dit moeten doen. En ik ben echt heel gelukkig dat beide ministers dat ook hebben ingezien. Dat is fantastisch."
De tekst gaat verder onder de video

Het plan, met een looptijd van twee jaar, houdt in dat regels over wapens worden verduidelijkt en aangescherpt. Dat is nodig om sneller op te kunnen treden wanneer iemand op straat loopt met een huishoudelijk mes of een ander voorwerp dat mogelijk als steekwapen gebruikt kan worden.
Ook komt er een wetsvoorstel dat de verkoop van legale messen aan minderjarigen aan banden moet leggen. Maar het realiseren van een wet kost tijd. Het ministerie van justitie en veiligheid voert daarom gesprekken met grote winkelketens, online aanbieders en lokale winkeliers om de verkoop van messen aan minderjarigen tegen te gaan. Bij de online aanschaf van een mes kan de douane worden ingezet.

Scholen

Voor scholen in het voortgezet onderwijs is in het actieplan een belangrijke taak weggelegd. Preventief fouilleren op school en kluisjescontroles behoren tot de mogelijkheden. Bewustwording creëren is een belangrijke noemer. Door middel van campagnes moet wapenbezit onder jongeren worden ontmoedigd.
Officieren van justitie en medewerkers van bureau Halt moeten voorlichting geven op scholen. Ook moet op scholen een spreekuur komen van een wijkagent of jongerenwerker. Dat moet een laagdrempelig aanspreekpunt worden voor scholieren die zich bedreigd voelen. Ook moet het hen weerhouden om zich uit voorzorg te bewapenen.
Evina Beekink is jongerenwerker in Ridderkerk. Zij vindt het heel erg om te zien dat jongeren het gevoel hebben een mes bij zich te moeten dragen om veilig te zijn. "Dit is juist waar het jongerenwerk op inzet. In gesprek gaan met jongeren: wat betekent het dat je een mes bij je hebt? En wat zijn consequenties? En hier gaan we met ze over in gesprek."
De burgemeester van Ridderkerk vult aan: "Als je ergens bang voor bent, praat erover. Zoek hulp. Blijf niet alleen. En dit kan alleen goed lopen door het consequent aan te bieden. En daar hebben we alle partijen voor nodig."
De tekst gaat verder onder de video

Wapeninleveractie

Volgend jaar wordt er een grote wapeninleveractie georganiseerd. "Dat hebben we afgesproken met de ministers en we wijzen gebieden aan waar preventief gefouilleerd kan worden. Het zit zowel in bewustwording als in het geven van handvatten waar mensen wat mee kunnen", vertelt Attema.
Ook online wordt de strijd aangegaan. Sociale mediaplatformen worden veel gebruikt door jongeren. Online zijn filmpjes te vinden waarin wapenbezit wordt genormaliseerd en soms zelfs wordt verheerlijkt. De politie zal online meer zoeken naar illegale content, waarin er sprake is van opruiing en haat zaaien. Waar mogelijk worden de filmpjes in die gevallen verwijderd.

Ouders

Jongeren laten inzien dat wapenbezit en gebruik niet normaal is, is niet alleen een opgave voor de overheid of scholen, staat in het actieplan. Iedereen in de samenleving heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid: ouders, andere familieleden, vrienden, winkeliers, horeca (waar in de nabije toekomst ook preventief gefouilleerd moet worden) en jeugdzorg.
"Iedereen kan een bijdrage leveren. En ga vooral het gesprek aan. Als je ziet dat iemand interesse heeft in een bepaald onderwerp, ga er dan over in gesprek. Zie wat er leeft bij een ander", benadrukt jongerenwerker Evina. Lees meer: Ik trok het mes weg en heb het weggegooid

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl