nieuws

Viering 100 jaar raadzaal Rotterdam live bij Rijnmond te volgen

100 jaar raadzaal Rotterdam
100 jaar raadzaal Rotterdam
De raadzaal in het bekende Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel bestaat dinsdag 1 september 100 jaar. Op deze dag werd in 1920 voor het eerst de zaal in het stadhuis in gebruik genomen door de gemeenteraad. Rijnmond is er live bij op radio en via een livestream.
De raadzaal is de plek waar de raad regelmatig samenkomt en discussieert over alles wat er speelt in de stad. Hier worden de beslissingen genomen, die bepalen hoe Rotterdam vorm krijgt. Presentator Erik Lemmers spreekt op Radio Rijnmond tussen 10.00 en 13.00 uur met diverse gasten, waaronder Manuel Kneepkens, Paul van de Laar Antoinette Laan en Ivo Opstelten.
Aansluitend op de radio-uitzending wordt de viering tussen 13.30 – 14.00 uur via een livestream uitgezonden. Deze is te bekijken via rijnmond.nl.
Om 17.15 uur is de documentaire ‘Hier staan wij voor Rotterdam – 100 jaar raadzaal’ te zien op TV Rijnmond. In de documentaire vertellen de huidige burgemeester Ahmed Aboutaleb en voormalig burgemeesters Ivo Opstelten en Bram Peper over hun band met de raadzaal. Daarnaast blikken ze terug op enkele roerige periodes die de stad meemaakte onder hun bewind en de rol die de raadzaal en het stadhuis erin speelden. Zo gaat Bram Peper in op de besluitvorming rondom de Erasmusbrug tijdens zijn burgemeesterschap, vertelt Ivo Opstelten over moord op Pim Fortuyn in mei 2002, die Rotterdam een stad in verwarring maakte en reflecteert Ahmed Aboutaleb op zijn rol als voorvechter van het vrije woord na de aanslag op de redactie van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. De documentaire wordt elk uur herhaald.