nieuws

Wereldprimeur Rotterdam met eerste tankbeurt voor LNG-megacontainerschip

Bunkeroperatie Jacques Sadee
Bunkeroperatie Jacques Sadee
De voorbereidingen voor de eerste bunkeroperatie van de Jacques Saade zijn begonnen. Dit betekent dat de tanks tot -162 graden gekoeld worden om het aardgas makkelijker te kunnen transporteren. Vrijdag krijgt het megacontainerschip van de Franse rederij CMA CGM voor het eerst 18.000 kuub vloeibaar gemaakt aardgas aan brandstof toegediend.
"Dit zijn voor LNG begrippen echt enorme hoeveelheden, dat is nooit eerder vertoond", aldus Maud Eijgendaal, 'bunkermanager' bij Havenbedrijf Rotterdam. Ze ziet het dan ook als een kroon op het werk van alle betrokken bij deze wereldpremière. Nooit eerder heeft een ultragroot zeeschip zoveel LNG getankt.
Bekijk hier de reportage
Xavier Leclercq, directeur CMA Ships (de eigenaar van het schip) zegt het zo: "Vandaag is een belangrijke mijlpaal voor de diepzee-industrie. Alle ogen zijn op ons gericht. Iedereen wil weten of het werkt. Maar wij zijn ervan overtuigd dat dit voor de komende 20-25 jaar de beste optie is om de milieu-uitstoot van onze schepen te beperken."Lees meer: Komst ultragroot LNG-schip is mijlpaal voor 'mister LNG'
De keuze voor Rotterdam lag voor de hand, zegt de Fransman, omdat de stad zo'n zeven jaar geleden als een van eerste aanhaakte bij de plannen. "Het was een geweldige samenwerking met de autoriteiten hier." De rederij is van plan nog binnen een jaar negen nieuwe containerzeeschepen jaarlijks zo'n 300.000 ton LNG in Rotterdam te laten bunkeren.
De keuze voor Rotterdam betekent een enorme impuls voor de volumes in deze haven. Eijgendaal: "In 2018 verkochten we nog 20 kuub aan LNG-bunkeringen. Dit jaar verwachten we 200.000 kuub te halen. En met deze schepen erbij zal dat zeker verdubbelen naar 400.000 kuub. Dat zijn ineens grote stappen."