nieuws

Buurvrouw die stokje stak voor babbeltruc: 'Ik heb er wel van genoten om eerlijk te zijn'

De alerte buren aan de keukentafel
De alerte buren aan de keukentafel
"Die moeten we in de kraag grijpen. Dit kan niet!" Dat is wat Maaike uit Dordrecht denkt als ze hoort dat haar 70-jarige buurvrouw in de val wordt gelokt door nep-bankmedewerkers. Ze schakelt de politie in voor een 'heterdaadje'. Maaike: "Ik heb er wel van genoten om eerlijk te zijn. Hij heeft een hartelijke ontvangst gekregen van de politie."
De oplichters staan dinsdag op het punt om de bankpas van de 70-jarige Dordtse mee te nemen. Ze hebben haar eerder opgelicht via bankhelpdeskfraude, waarbij iemand zich voordoet als een bankmedewerker en zegt dat zij geld over moet maken naar een 'veilige rekening'. Daarmee wisten ze bijna vijfduizend euro af te troggelen.
De bank, ABN Amro, vertrouwt de ongewone transactie niet en blokkeert internetbankieren bij het slachtoffer. Daarop besluiten de oplichters de vrouw een huisbezoek te brengen.

Maaike grijpt in

Wat ze niet weten is dat buurvrouw Maaike dan al de politie heeft ingeseind. Maaike heeft het verhaal van de 86-jarige Annie uit Dordrecht nog vers in haar geheugen. Annie is via een babbeltruc beroofd van achttienduizend euro.Lees meer: Annie (86) na aanhouding voor babbeltruc: 'Hoera! Ik hoop dat ze de hele bende oppakken!'
Als haar buurvrouw vertelt over een vreemd telefoontje van de bank, gaat bij Maaike een lichtje branden. Dit zou wel eens foute boel kunnen zijn.
Agenten gaan langs bij het slachtoffer en houden het huis in de gaten. Rond 21:00 uur komt een auto de straat inrijden met twee mannen erin. Eén van de verdachten stapt uit en belt aan bij het slachtoffer, terwijl de andere man wacht in de auto. Als de man met de pinpas terugkomt, grijpen de agenten in.
Tekst gaat door onder de video

Lees meer:

'Gewicht in goud waard'

Maaike: "Ik ben blij dat we zo'n goed contact hebben met onze buurvrouw en daardoor erger hebben kunnen voorkomen." Ook de politie is blij met haar snelle optreden. "Het is fantastisch dat buren zo goed naar elkaar omkijken. Zij zijn hun gewicht in goud waard", zegt de politie.
Het 70-jarige slachtoffer schaamt zich dat ze in het verhaal van de oplichters is getrapt, maar dat is nergens voor nodig, stelt buurvrouw Maaike. "Die mensen van de babbeltruc moeten zich schamen!"