nieuws

Rotterdam onderzoekt aanwezigheid van verborgen vrouwen

Rotterdam gaat uitgebreider onderzoek doen naar de aanwezigheid van verborgen vrouwen in de gemeente. Zij komen vaak als huwelijksmigrant naar onze regio en lopen een groot risico om in een sociaal isolement te raken en slachtoffer te worden van misbruik, uitbuiting en geweld.
Verborgen vrouwen zijn (onder dwang) juridisch, financieel, sociaal en emotioneel afhankelijk van hun partner en diens familie en worden in veel gevallen geïntimideerd en bedreigd. Dit heeft niet alleen zijn weerslag op de vrouwen, maar ook op hun kinderen.Lees meer: Meer onderzoek naar verborgen vrouwen in Nederland
De vrouwen zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Toch wil de gemeente proberen te achterhalen hoeveel verborgen vrouwen er in Rotterdam wonen en hoe zij geholpen kunnen worden.Lees meer: Slavinnen achter voordeur: verborgen vrouwen Delfshaven
Uit een oriënterend onderzoek door de gemeente is gebleken dat bij een op de vijf respondenten sprake zou kunnen zijn van een sociaal isolement. Zij vragen uit angst vaak geen hulp of ze spreken de taal niet.
Om de vrouwen te motiveren toch hulp te zoeken, gaat Rotterdam sleutelpersonen in de risicowijken werven en trainen en investeren in taallessen.
Tussen 2007 en 2016 vestigden zich 3600 huwelijksmigranten in Rotterdam.
Het onderzoek werd begeleid door een commissie met daarin Shirin Mussa (Femmes for Freedom) en Marco Pastors (Nationaal Programma Rotterdam-Zuid).