nieuws

Stichting Ambulancewens: door corona van zeven tot acht wensen per dag naar vrijwel geen

De coronacrisis heeft soms gevolgen die je niet vooraf ziet aankomen. Zo heeft de Stichting Ambulancewens, die wensen vervult voor terminale patiënten, plots weinig te doen. "Normaal vervullen we tot zeven of acht wensen per dag. Nu hebben zijn dat er stukken minder", zegt oprichter Kees Veldboer. Soms zijn er dagen dat de speciale ambulances zelfs helemaal niet gebruikt worden.
Stichting Ambulancewens vervult 'de laatste wens' voor mensen die niet lang meer te leven hebben. Dan kan je denken aan een laatste bezoek aan zee, je pasgeboren kleinkind of een voetbalstadion. "We hebben zelfs een keer gehad dat iemand de Paus nog een hand wilde geven. Dat hebben we gewoon voor elkaar gekregen", legt Veldboer uit.
Veel van die wensen zijn niet meer mogelijk. Naar het buitenland gaan is bijvoorbeeld uit den boze en nog een laatste wedstrijd van Feyenoord bezoeken is lastig door de coronacrisis. Veldboer: "Maar veel kleinere praktische wensen kunnen wél nog gewoon. Maar die komen niet meer binnen."
"Veel van die kleine wensen zijn juist de mooiste", gaat Veldboer verder. "Iemand die al maanden in een hospice ligt en nog een keer naar huis wil. Om afscheid te nemen. Dat moet toch kunnen, maar die wensen komen niet meer binnen."
Dat verzorgingshuizen en hospices heel erg terughoudend zijn om bepaalde wensen mogelijk te maken, dat snapt Veldboer wel. "Maar bij dit soort kleine wensen zou het mogelijk moeten zijn. Als iemand naar zee gaat, dan sta je buiten. De medewerkers zijn volledig beschermd en houden afstand. En de ambulance wordt na elke wens volledig schoongemaakt. Dit heeft weinig risico."
Mensen kunnen wensen indienen via de website van Stichting Ambulancewens.