nieuws

Nieuwe woontoren Hofplein wordt hoger dan Zalmhaventoren

bouwkranen Rotterdam
bouwkranen Rotterdam © Rick Huijzer
De gemeente Rotterdam heeft plannen om nog hoger de lucht in te bouwen. Bij het Hofplein moet een woontoren komen van 250 meter hoog. Daar moeten ook eens twee torens naast komen van allebei 150 meter hoog. Het totale plan bevat dertienhonderd woningen.
De nieuwe toren wordt hoger dan de Zalmhaventoren. Die gaat 215 meter de lucht in. De Zalmhaventoren is, als het gebouw klaar is, de hoogste flat van Nederland. De torens worden ontwikkeld door RED Company, een Rotterdamse projectontwikkelaar.
Het bouwplan waar de nieuwe toren een onderdeel van is heeft de naam RISE en bevat het hele gebied tussen de Coolsingel, Pompenburg, Haagseveer en Doelstraat. De hoogte van de woontorens is nog niet definitief. De exacte hoogte van de woontorens hangt af van de uitkomst van meerdere onderzoeken. Om het plan te kunnen realiseren, zouden de kantoorgebouwen Coolsingel 6, Hofplein 33 en het woongebouw Pompenburg tegen de vlakte moeten.
"Veel mensen willen graag in de binnenstad wonen", zegt wethouder Kurvers over het plan. "Met dit plan voor ongeveer dertienhonderd woningen in alle prijsklassen keert wonen nog meer terug in het hart van de stad." De helft van de woningen valt in het betaalbare segment. Zo komen er in de woontoren minimaal 226 sociale huurwoningen.
Het stadsbestuur heeft het groene licht gegeven om het plan veder uit te werken. Ook de gemeenteraad heeft nog iets over de bouwplannen te zeggen. In december presenteert RED Company de inhoud van de plannen.
Omwonenden plaatsen vraagtekens bij het plan. Volgens hen gaan ruim tweehonderd sociale huurwoningen verloren.