nieuws

Justitie eist 18 jaar cel tegen verdachte dodelijke schietpartij Putsebocht

Justitie eist 18 jaar celstraf tegen de 33-jarige Sybran B. De Rotterdammer wordt ervan verdacht Enchi Alberto op 6 november 2019 op de Putsebocht in Rotterdam te hebben doodgeschoten. Het conflict zou mogelijk begonnen zijn met flirterige berichten van het slachtoffer aan de partner van de verdachte.
In twee salvo’s schoot B. veertien kogels richting Alberto (30). B. verklaarde zich tijdens de zitting in Dordrecht bedreigd te voelen door Alberto en te handelen uit zelfverdediging. "Het was hij of ik."
Volgens justitie is er sprake van moord met voorbedachte rade. De Officier van Justitie neemt het Sybran B. kwalijk al van tevoren een semi-automatisch wapen te hebben gekocht. Verder is de conclusie ‘hij of ik’ veel te sterk, meen het OM. Voor slachtoffer zou de spanning al uit de lucht zijn. Bij hem is na het incident ook geen wapen aangetroffen.
Sybran B. dacht dat Alberto op het fatale moment naar een wapen greep. Daarop vuurde hij zijn wapen naar het slachtoffer dat op dat moment in een auto zat. Het incident vond plaats voor de supermarkt waar Sybran B. eigenaar van is.
Advocaat Anand Jhingoer van de verdachte wil vrijspraak voor zijn cliënt. Volgens hem handelde Sybran uit noodweer. “Gezien Enchi’s reputatie en zijn bijnaam 'Rambo' verleden was er alle reden om uit te gaan van een wapen.”
Verder liet de advocaat in de rechtbank een gesproken bericht horen van het slachtoffer aan verdachte. Daar spreekt Alberto op boze toon in het Papiaments.
De partner van Alberto hield een emotionele slachtofferverklaring. "Enchi was trots op jou dat je als Antilliaan je eigen winkel opende. Hij kocht zijn bier liever bij de jou dan bij de Chinees. Elke dag word ik wakker met de vraag: is dit echt? Ons zoontje vraagt elke dag waar zijn vader is."
De rechtbank in Dordrecht doet uitspraak op 1 december.
Lees meer: Man doodgeschoten in Rotterdam-Zuid
Lees meer: Rotterdammer vast voor fatale schietpartij Rotterdam-Zuid