nieuws

Oer-Spartaan Pim Doesburg op 77-jarige leeftijd overleden

Pim Doesburg. (Nationaal Archief/Anefo - maker: Bert Verhoeff)
Pim Doesburg. (Nationaal Archief/Anefo - maker: Bert Verhoeff)
Pim Doesburg (77) is overleden. De Rotterdammer stond in de jaren zestig, zeventig en tachtig in totaal 687 eredivisiewedstrijden onder de lat bij Sparta en PSV. Daarmee is Doesburg nog altijd recordhouder. Hij kwam acht keer in actie voor het Nederlands elftal.
Doesburg werd met PSV tweemaal landskampioen. Met Sparta won hij de beker. Na zijn carrière werd hij keeperstrainer: eerst bij Sparta en later ook bij Feyenoord en Oranje. Lees meer: Sparta-directeur Henk van Stee over overlijden Pim Doesburg: 'Een groot gemis' Lees meer: De Goeij over keeperstrainer Doesburg: 'Soms haat en nijd, maar je werd er beter van'
Bij het Nederlands Elftal trainde hij Ed de Goey, de voormalig doelman van Sparta en Feyenoord. De verhouding tussen hen leek wel een strijd, vertelt chef sport en Spartaan Ruud van Os. "Dat leek wel oorlog als zij met elkaar trainden."
Pim Doesburg (Sparta) ziet hoe de bal uit de strafschop van Henk Houwaart (ADO) doel treft: 2-1. De tekst gaat verder onder de foto. (Nationaal Archief/Anefo - maker: Ron Kroon)

'Eén van de beste doelmannen van Nederland'

"Hij is echt een icoon van de club", vertelt Van Os. Doesburg heette eigenlijk Willem met zijn voornaam, maar iedereen noemde hem Pim. "Ik weet echt niet hoe dat zo gekomen is", zegt Van Os.
Doesburg speelde de meeste eredivisiewedstrijden ooit voor Sparta. Hij schopte het bij die club ook tot international. De Rotterdammer ging zelfs mee naar het WK van 1978 in Argentinië, waar het Nederlands Elftal de finale verloor. Doesburg zou op het wereldkampioenschap geen wedstrijden keepen.
De tekst gaat verder onder het audiofragment, waarin Ruud van Os vertelt over Pim Doesburg:
Van Os komt superlatieven tekort over Doesburg. Het overlijden komt bij hem hard aan. "Een man met een rijk verleden in het vaderlandse voetbal is helaas niet meer. Hij is één van de beste doelmannen die Nederland heeft gehad."

'Zo verschrikkelijk fanatiek'

Als voetballer speelde Willem van Hanegem regelmatig tegen Pim Doesburg. Later zouden zij elkaar treffen bij Feyenoord, waar Van Hanegem de hoofdtrainer was en Doesburg als keeperstrainer fungeerde. "Hij was zo verschrikkelijk fanatiek", vertelt Van Hanegem. "Eén van de beste keeperstrainers die ik ooit gezien heb."
Kijk hieronder naar de video waarin Willem van Hanegem vertelt over zijn tijd bij Feyenoord met Pim Doesburg. In de video vertelt Van Hanegem ook een anekdote over biljarten:
Bij Feyenoord trainde De Goey met Doesburg. Het knetterde regelmatig tussen die twee. "Ruzie", merkt Van Hanegem op. "Die spelers maakten allemaal opmerkingen naar De Goey ten opzichte van Doesburg. Maar ik ken niemand van Feyenoord uit die tijd die iets tegen Doesburg had."
Doesburg is 77 jaar geworden.