nieuws
Gebiedscommissies woedend na aankondiging komst drank- en drugsverslaafden
Leden van de gebiedscommissies Hoogvliet en IJsselmonde zijn woedend op wethouder Sven de Langen over de komst van cliënten van zorginstelling Antes in hun buurt. Het gaat om drank- en drugsverslaafden die moeten verhuizen vanwege sluiting van andere locaties. De gemeenteraad werd donderdagmiddag geïnformeerd, terwijl de bestuurders van niets wisten.
"Asociaal!", zegt Luuk Wilson, voorzitter van IJsselmonde. "Boos? Dat is nogal zacht uitgedrukt", reageert Edwin Smid van Hoogvliet.
De gemeente Rotterdam sprak de afgelopen weken op vertrouwelijke basis met de gebiedscommissies. De volksvertegenwoordigers uit Hoogvliet en IJsselmonde werd om de mening gevraagd. Beide commissies adviseerden negatief.
"We zijn in Hoogvliet nog aan het bijkomen van de dodelijke steekpartij in de Kulk", legt Smid uit. Die steekpartij was in november 2019 en de dader was een cliënt van Pameijer, die in serviceflat de Kulk was ondergebracht.Lees meer: Moordzaak Hoogvliet: verdachte naar Pieter Baan Centrum
"We zouden na het overleg nog terugkoppeling krijgen", vervolgt Smid na het horen dat de raad is geïnformeerd. De nieuwe locatie aan de Klaasje Zevensterstraat in Hoogvliet noemt hij allesbehalve geschikt. "Er zijn vooral ouderenwoningen. Dan lijkt het ons niet verstandig om daar verslaafden te plaatsen."
Leefbaar Rotterdam heeft inmiddels een raadsdebat aangevraagd
Bord op het pand
Dat hun advies in de wind zou worden geslagen bevroedden de leden van deelcommissie vorige week al. "Toen hing er al een bord van Antes op het pand. Dan heb je nog hoop dat het om een kantoor gaat. Nu weten we dus wel beter", besluit een verbijsterde Smid. "Ik ben wel een beetje klaar met het dumpen vanuit de Coolsingel."
Luuk Wilson benadrukt daarnaast de kwetsbaarheid van Lombardijen, waar de locatie Hippiashof ligt. "Volgens de sociale index van Rotterdam heeft deze buurt het al moeilijk. Dan helpt niet om daar nog eens verslaafden midden in een wijk te stoppen."
'Niet zo netjes'
Wilson, oud-fractievoorzitter van Leefbaar, weet dat de eindverantwoording voor een besluit op de Coolsingel ligt. "Maar dan nog is het niet zo netjes dat als wij als wij ons aan de afspraken houden het via een brief aan de gemeenteraad kenbaar wordt gemaakt. Zo hoor je niet met elkaar om te gaan."
Reactie College
Wethouder Sven de Langen laat in een schriftelijke reactie weten dat het college de negatieve adviezen heeft meegewogen in de besluitvorming. De gemeenteraad en de gebiedscommissies zijn schriftelijk en beargumenteerd geïnformeerd over het uiteindelijke besluit.
"In het gebied Hoogvliet is er sprake van een verplaatsing van de locatie aan de Fideliolaan. Dit gebied is groen gekleurd op de zoneringskaart. Daarom zijn we van mening dat de verplaatsing van deze voorziening in dit gebied mogelijk is. De beoogde locatie in Hoogvliet is overigens afgezonderd van het ouderencomplex en heeft een eigen ingang. Ook is het kantoor van Antes reeds in het gebouw gehuisvest en is het zodoende prettig dat de organisatie deze locatie al goed kent.
"We", vervolgt De Langen, "begrijpen de zorgen omtrent de Kulk heel goed en betreuren het incident dat hier vorig jaar heeft plaatsgevonden. Aan deze locatie wordt nu, met de komst van een thuisplusflat, een nieuwe invulling gegeven. Ook zorgaanbieder Argos heeft hierin een grote rol.
Tijdelijke locatie
Over IJsselmonde schrijft De Langen: "Omdat het gebied in IJsselmonde oranje is gekleurd, zullen we hier geen permanente voorziening plaatsen, maar kiezen we nadrukkelijk voor slechts een tijdelijke locatie. Ondanks het feit dat deze tijdelijke locatie weer zal verdwijnen nemen wij de vraagstukken rondom kwetsbare personen serieus en willen we daar graag aan de hand van het plan van aanpak kwetsbare Rotterdammers nader invulling aan geven."