nieuws

Koning trakteert olifant op appeltje in Blijdorp

Hoog bezoek, maandag in Diergaarde Blijdorp. Koning Willem-Alexander kwam langs in de Rotterdamse dierentuin om zich te laten informeren over de gevolgen van de coronacrisis voor de onderzoeks- en fokprogramma's.
Door het virus hebben dierentuinen hun inkomsten fors terug zien lopen. Een tijdlang moesten ze zelfs de deuren sluiten voor bezoekers. "Onderzoeksprogramma's zijn daardoor nu ook afgeschaald, omdat er gewoon geen geld voor is", vertelt Blijdorp-directeur Erik Zevenbergen. De fokprogramma's gaan in feite door, maar zaken eromheen zoals transporten lopen in deze tijd wel vertraging op.

De koning bezocht het verblijf van de Aziatische olifanten, waar hij op een appeltje trakteerde, en ging langs bij de kleine, rode panda's. Ook was hij in het natuurbehoudscentrum en sprak hij met verzorgers en dierentuinbestuurders.
Volgens Blijdorp-directeur Erik Zevenbergen was de Koning erg geïnteresseerd en betrokken. "Hij is ook echt een natuurliefhebber en weet er veel van. Dat de natuur nu zo onder druk staat in de wereld, gaat hem aan het hart."
Het bezoek van de Koning was volgens Zevenbergen ook vooral symbolisch, als morele steun. "Eigenlijk had hij zichzelf uitgenodigd. Hij had via zijn staff laten weten dat hij graag een werkbezoek aan Blijdorp wilde brengen."