nieuws

Joost Eerdmans gooit handdoek in de ring bij Forum voor Democratie

Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam wil niet langer op de kieslijst van Forum voor Democratie staan voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij heeft zijn lidmaatschap ook opgezegd. Dat heeft hij bekendgemaakt op Twitter.
Eerdmans stond vierde op de kieslijst en had zich deze week ook kandidaat gesteld om Thierry Baudet op te volgen als lijsttrekker. "Het avontuur stopt vanavond voor mij", schrijft hij.
Naast Eerdmans trekken ook andere prominenten op de kieslijst zich terug: Nicki Pouw-Verweij, Annabel Nanninga en Eva Vlaardingerbroek. Het viertal zegt geen lid te willen zijn van een partij die extremistische opvattingen duldt en zegt bijzonder teleurgesteld te zijn in het gedrag van Thierry Baudet.
Binnen Forum voor Democratie was de afgelopen dagen fikse ruzie over homofobe en antisemitische uitlatingen van de jongerentak van de partij. Baudet wilde daar volgens critici, onder wie Joost Eerdmans, onvoldoende afstand van nemen. Daarna waren de ontwikkelingen rond Baudet (wel/niet lijsttrekker af, wel/niet in het bestuur) amper nog bij te houden.
Het is niet de eerste keer dat een landelijk avontuur voor Eerdmans (49) uitloopt op een desillusie. Met Marco Pastors deed hij in 2006 mee aan de landelijke verkiezingen, maar hun partij (EénNL) behaalde toen geen enkele zetel. Eerdmans - door het Parool onlangs tot 'politiek koekoeksjong' gedoopt - was eerder Kamerlid voor de Lijst Pim Fortuyn, een partij die aan chaos en ruzie ten onder ging. In de jaren negentig was hij actief voor het CDA.