nieuws

Oproep crisisteam gemeente: blijf weg uit centrum Rotterdam

© Erik Lemmers
Het crisisteam van de gemeente Rotterdam roept mensen op om weg te blijven uit het centrum van Rotterdam. Volgens een woordvoerder werd het rond 13:30 uur te druk in de omgeving van de Koopgoot, de Lijnbaan en het Binnenwegplein. De drukte kan volgens hem van invloed zijn op de verspreiding van het coronavirus.
"Mensen zijn vermoedelijk in het kader van Black Friday toch nog naar het centrum gekomen om te winkelen. Zo staat er op het Binnenwegplein voor een winkel een rij van wel zestig meter. Dat kan in deze tijd niet de bedoeling zijn. Doe online de aankopen of shop, als je niet in Rotterdam woont, lokaal", aldus de woordvoerder.
Lees meer: Rotterdam sluit alle winkels in centrum vanwege aanhoudende drukte
De RET roept via de geluidsinstallaties bij de tram en de metro al op om zoveel mogelijk weg te blijven uit hartje Rotterdam, ook vrijdagavond tijdens koopavond.
Als de drukte niet afneemt, heeft de gemeente de bevoegdheden om maatregelen te nemen. Het sluiten van winkels is een uiterste stap, aldus de woordvoerder. Zo vertelt stadsmarinier Arwin Siermans dat er flink wat handhaving op de been is. "Door middel van de inzet van stewards, hosts, handhaving en politie hopen we mensen aan te sporen goed gedrag te vertonen. We proberen handhaven te voorkomen, maar op het moment dat ergens knelpunten ontstaan, worden daar gelijk mensen op afgestuurd."

'Niet tegelijk'

Ondernemers in het centrum riepen eerder op om niet met z'n allen op Black Friday naar de stad te komen.Lees meer: Black Friday duurt dit jaar in Rotterdam vijf dagen
"Maar", zegt woordvoerder Dominique van Elsacker, "de mensen hebben de afgelopen dagen op radio en televisie gehoord 'Black Friday, Black Friday'. Ook is iedereen overspoeld met e-mails met gelijke strekking. Dan begrijp ik wel waarom het toch druk wordt."
Volgens Van Elsacker nemen de winkeliers hun maatregelen, onder meer middels een toelatingsbeleid. "In de winkels is het niet te druk en wordt alles in de gaten gehouden. En ook buiten worden maatregelen genomen. Als rijen ontstaan, wordt mensen gevraagd om later terug te komen." Stadsmarinier Siermans wil benadrukken dat veel winkeliers hun best doen om deze dag in goede banen te leiden. "Veel winkeliers pakken het goed aan. Ik denk dat ze overvallen zijn door de drukte. Er is een grens aan wat je van een winkelier kunt verwachten."

Spontaan

Ondanks de oproep heeft het winkelend publiek nog niet door wat er gaande is. "Ik ben spontaan hierheen gegaan en kom niet vanwege Black Friday", vertelt een vrouw die voor een week in de stad is. "Het is drukker dan normaal, maar het lukt nog wel om afstand te houden." Het horen van de oproep betekent voor haar nog niet dat ze naar huis gaat. "Ik ga nog naar één winkel, de rest komt volgende week."
Dat ze in de rij moeten staan, houdt het winkelend publiek niet tegen. "Ik ben netjes in de rij gaan staan", vertelt een vrouw. "Ik kom niet vanwege Black Friday maar moet iets hebben van de Zara." Ze had wel verwacht dat het druk zou zijn, maar dat hield haar niet tegen. "Het is vervelend dat ik zo lang moet wachten, maar de angst voor corona heb ik niet echt."
Stewards in de drukke gedeelten adviseren mensen ook om een andere route te nemen. Koopavond duurt tot 20:00 uur.
Op de wegen rondom de binnenstad wordt gewaarschuwd voor de drukte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl