nieuws

Wil jij carbidschieten? In deze gemeenten in de regio kan het

Carbid wordt vanuit melkbussen afgestoken
Carbid wordt vanuit melkbussen afgestoken
Alle vijftien gemeenten die zijn aangesloten bij de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gaan het carbidschieten verbieden. Dat geldt ook voor Westvoorne en Abbenbroek (Nissewaard) die een traditie kennen met het carbidschieten.
Dit is deze week besloten door de vijftien burgemeesters in een overleg van de veiligheidsregio. Een landelijk verbod haalde het niet. En doordat er er dit jaar geen vuurwerk mag worden afgestoken, was de verwachting dat carbidschieten populair zou worden.

Dreunende knal

Bij carbidschieten wordt calcium carbide in een melkbus of aangepaste gasfles natgemaakt. Daarna wordt de bus afgesloten met een deksel of een bal. Als er vuur bij wordt gebracht, ontstaat er een ontploffing met een dreunende knal.
De tien gemeenten die in de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid liggen, bepalen ieder zelfstandig of er een verbod komt. Lees meer: Burgemeesters willen niet alleen vuurwerk, maar ook carbidschieten in de ban doen
Zwijndrecht, Papendrecht, Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht verbieden het carbidschieten. Zwijndrecht overweegt nog om het expliciet in de APV op te nemen. Op dit moment kan het worden verboden op basis van geluidsoverlast.

Maximaal tien melkbussen

In Molenlanden, Alblasserdam, Hoeksche Waard en Hardinxveld-Giessendam mag er buiten de bebouwde kom onder strenge voorwaarden met carbid worden geschoten. Zo mag in Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam alleen tussen 31 december 10:00 uur en 1 januari tussen 02:00 uur worden geschoten. In Alblasserdam is één locatie aangewezen waar maximaal tien melkbussen zijn toegestaan. Er wordt gehandhaafd op het naleven van de coronanaregels. Deze gemeenten kennen een jarenlange traditie van carbidschieten.
Gorinchem geeft beperkt vrijstelling aan carbidschieten. Zo kunnen mensen een geluidsontheffing aanvragen voor locaties buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom is carbidschieten verboden.
Sliedrecht heeft nog geen besluit genomen over een verbod op carbidschieten. Volgende week moet er duidelijkheid komen.