Winkels dicht en Koopgoot afgesloten: 'Het zijn vooral jongeren die nu nog op straat zijn'

De winkels in het centrum van Rotterdam zijn vrijdagavond dicht gegaan op last van burgemeester Aboutaleb. Ook is de Koopgoot afgesloten voor publiek. Het was onwijs druk in de stad. Er stonden lange rijen met koopjesjagers. Om 19:15 uur werden de eerste mensen winkels uitgestuurd.

Rijnmondverslaggever Manon van Koppen stond in de Zeeman toen de manager van de winkel bericht kreeg dat bij zijn buurman een handhaver was binnengelopen. Die winkel moest direct dicht. De Zeeman volgde niet veel later. "De medewerker riep dat we moesten afrekenen en naar buiten moesten. Er was in de winkel vooral verbazing en de medewerkers baalden heel erg."

Eenmaal buiten op het Binnenwegplein stond de verslaggever tussen hordes aan mensen. "Mensen wisten niet goed waar ze naartoe moesten. De meesten gingen richting de Lijnbaan."

Koopgoot dicht

"Er waren vooral veel jongeren op straat", vertelt Van Koppen. "De Koopgoot ging dicht." Medewerkers van de gemeente stonden bij de trappen zodat niemand meer naar de winkels kon.

"Het ene moment is het rustig en twee stappen verder zat je in een horde mensen." Het winkelende publiek verplaatste zich richting het Stadhuisplein. Mogelijk omdat de ingang van de metro bij station Beurs werd afgesloten.

In het hele winkelgebied was vrijdagavond een omroeper te horen die mensen vroeg het winkelgebied te verlaten zodat verspreiding van het coronavirus voorkomen kan worden.

Afbeelding

Chaotisch

De 18-jarige Sierra is één van de mensen die uit de winkel werd gezet. "Het was te verwachten dat dit ging gebeuren. Het was wel chaotisch en vervelend." Ook een mannelijke leeftijdsgenoot snapt het besluit. "Ik stond in de parkeergarage. Ik kwam net aan. Ik zag best veel mensen. Het was echt super druk, te druk. Ik begrijp volledig dat ze mensen de winkel uitzetten."

Tekst gaat verder na video met reacties op Black Friday drukte in de stad

Vrijdagmiddag riep de gemeente Rotterdam al op om niet meer naar het centrum van de stad te komen omdat het naleven van de coronaregels steeds moeilijker werd door de drukte.

Om 20:30 uur werd het wat rustiger in de binnenstad van Rotterdam. Om 20:00 moesten de winkels sowieso dicht, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Alleen supermarkten mogen tot tien uur open blijven.

De politie laat weten dat er geen aanhoudingen zijn verricht en geen boetes zijn uitgedeeld.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws SOW
Deel dit artikel: