nieuws

De Kuip diep in de rode cijfers door ontwikkelkosten nieuw stadion

De Kuip in Rotterdam
De Kuip in Rotterdam
Stadion Feijenoord heeft over het seizoen 2019-2020 een fors verlies geleden. Dat blijkt uit de jaarcijfers van De Kuip, die Rijnmond heeft ingezien. Het stadion eindigt het boekjaar met een negatief resultaat van 12,3 miljoen euro. Voor een flink deel zijn de rode cijfers te wijten aan de ontwikkelkosten van het nieuwe stadion.
Ruim 8 miljoen euro van het negatieve resultaat hangt samen met de ontwikkeling van het nieuwe stadion binnen het Feyenoord City project. Door het wegvallen van wedstrijden als gevolg van de COVID-19-pandemie zou Stadion Feijenoord ook zonder de ontwikkelkosten van het stadion rode cijfers hebben geschreven. De exploitatiekosten en afschrijvingen van het stadion waren hoger dan de opbrengsten in 2019-2020.

Succesvolle concerten

De omzet van 23 miljoen euro is 30% lager dan in 2018-2019, omdat er toen ook een succesvolle concertreeks van Marco Borsato plaatsvond in het stadion van Feyenoord. Het eigen vermogen van de Stadion Feijenoord N.V. is met 13 miljoen gedaald en bedraagt nu 14 miljoen negatief.
Lees meer: Waarom Feyenoord niet kiest voor het ‘plan B’ van De Moderne Kuip
Om in de toekomst aan de betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen, ook als dit gehele seizoen niet meer met publiek gevoetbald mag worden, heeft De Kuip moeten ingrijpen. Vanaf 1 juli 2020 is er een loonkorting doorgevoerd bij de directie. Per 1 oktober geldt dat voor al het personeel.

Wel of geen nieuw stadion

Volgens het jaarverslag hangt de financiële toekomst van Stadion Feijenoord sterk af van het wel of niet doorgaan van het nieuwe stadion. Als in september 2021 wordt besloten dat het stadion er komt (de financial close), verwacht De Kuip dat het eigen vermogen weer flink toeneemt, omdat alle voorgeschoten ontwikkelkosten dan worden afgelost.
Lees meer: Feyenoord geeft tekst en uitleg aan gemeenteraad over Feyenoord City: 'Nog grofweg vijftig miljoen nodig'
Als de bouw van het nieuwe stadion niet doorgaat, dan zal het brugkrediet van 17,5 miljoen (het geld voor de planfase van de stadionontwikkeling) moeten worden afgelost bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Dat bedrag wordt dan vóór april 2024 omgezet in een nieuwe langlopende lening.