nieuws

Schiedamse 'Jaguarman' ontdekte zijn roots in Suriname

Raoul de Jong groeide op in Schiedam met zijn blonde Nederlandse moeder, maar zonder zijn Surinaamse vader. Over zijn Surinaamse roots heeft hij een boek geschreven: Jaguarman. "Ik was altijd al een beetje Surinaams, zonder dat ik het door had", vertelt hij.
De Jong was niet bezig met zijn vader en ook niet met zijn Surinaamse wortels. Pas op zijn 28e ontmoette hij zijn vader voor het eerst. Acht jaar na dat moment is zijn boek uitgekomen, waarin De Jong schrijft over Suriname, zijn voorouders en wat zij te vertellen hadden.

'Krachten van de duivel'

Via de mail kwam De Jong in contact met zijn vader. Vervolgens kreeg de Schiedammer meer interesse in Suriname en besloot hij daar meer informatie over op te zoeken. Hij wilde ook de mooie kanten van Suriname leren kennen, omdat hij in zijn zoektocht naar de geschiedenis van het land vooral de negatieve kanten tegenkwam.
Hij raakte in de ban van een verhaal dat zijn vader vertelde over een vloek in de familie. Eén van zijn voorouders zou een Winti-priester zijn die zichzelf in een jaguar kon veranderen. Die krachten zouden overgaan van vader op zoon. "Dat was volgens mijn vader met de krachten van de duivel. Mijn vader is christelijk en hij vond dat ik dit met rust moest laten", lacht de Schiedammer.
Maar De Jong werd juist gemotiveerd om hier meer informatie over te vinden en ging in het regenwoud van Suriname op zoek. Als kind droomde hij al van regenwouden. "Ik zag het regenwoud altijd als een plek waar de mens nog niet had ingegrepen, waar het werk van de Schepper nog te zien zou zijn. Ik dacht altijd dat die schepping in de basis mooi en goed was."

Opera

Volgens De Jong klopte dat beeld. "Het regenwoud is prachtig. Het is een opera." Wanneer De Jong over het regenwoud praat, dan formuleert hij zijn woorden poëtisch. "Het regenwoud heeft ook veel ongemakken, maar alles samen is het één groot lied."
Suriname heeft volgens De Jong een lichte en donkere kant, verwijzend naar het slavernijverleden in het land. "Je voelt dat het niet lang geleden nog is gebeurd", merkte De Jong, die hoop put uit de helden die zich daartegen hebben verzet.
"Er zijn dus wél helden in de geschiedenis van Suriname. Anton de Kom was de eerste. Maar ik vroeg me af wie er nog meer waren en hoe groot dit verhaal was. Daar ben ik ook naar gaan zoeken, naar nog meer 'Anton de Kommen' en de Surinaamse Malcolm X", zegt De Jong over zijn zoektocht.

Geen vloek

De Jong ontdekte dat hij afstamt van de Arowakken. "Over hen werd vroeger gezegd dat zij zichzelf konden veranderen in jaguars", legt hij uit.
"De Jaguarman was zeker geen vloek. Het was juist het tegenovergestelde. Door die 'jaguarkrachten' hebben we juist overleefd en besta ik", zegt De Jong, die de Jaguarman ziet als symbool.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl