nieuws

Unilever vanaf vandaag niet meer Rotterdams

Unilever
Unilever
Unilever is vanaf vandaag officieel geen Nederlands bedrijf meer. Het hoofdkantoor in Rotterdam is formeel niet meer een van de hoofdkantoren van de multinational.
Unilever besloot twee jaar geleden over te stappen van twee naar één hoofdkantoor. Eerst leek de keuze te vallen op Rotterdam, maar aandeelhouders hebben dat besluit teruggedraaid.
Lees meer: Verhuizing hoofdkantoor Unilever van Rotterdam naar Londen weer een stap dichterbij
Lees meer: Hoogleraar - Wet om Unilever in Rotterdam te houden heeft schadelijke werking op lange termijn
De structuurverandering van het bedrijf betekent dat belangrijke strategische beslissingen voortaan vanuit Londen worden genomen. Vanuit Rotterdam worden nog wel merken als Knorr en de Vegetarische Slager aangestuurd.
Nederlandse aandelen Unilever NV worden omgezet in Britse aandelen en is er nog maar één rechtsvorm, de Britse PLC. Dat Britse aandeel houdt wel een notering op de Amsterdamse beurs. Het zijn vooral veranderingen op papier die in de praktijk niet direct grote impact hebben.

Ontstaan

Unilever is in 1930 ontstaan als fusie tussen Lever Brothers en het Nederlandse Margarine Unie. De Margarine Unie werd opgericht door Anton Jurgens en Samuel van den Bergh. Het voormalig hoofdkantoor, aan de Rochussenstraat, wordt nu gebruikt door de Hogeschool Rotterdam.
In de jaren na de fusie bracht Unilever steeds mer merken op de markt, zoals Unox, Calvé en Lipton. Bij het bedrijf werken 155 duizend mensen. De margarinetak van de multinational werd in 2017 verkocht.