nieuws

Begrip voor ziekenhuispersoneel zwakt af: ‘Mensen zijn corona en de maatregelen zat’

Radiodiagnostisch laborant Linda de Vries
Radiodiagnostisch laborant Linda de Vries
Door de opname van coronapatiënten is er topdrukte op de afdeling radiologie van het Maasstad Ziekenhuis. Hier worden foto’s van de longen gemaakt. Het verschil met de eerste golf is dat ze nu ook patiënten uit de reguliere zorg hebben. Het gevolg is de drukte op de afdeling. “Sommige patiënten hebben daardoor een korter lontje.”
Er komt een patiënt de kamer binnen voor een longfoto in de CT-scan. Het vermoeden bestaat dat hij corona heeft. Twee radiodiagnostisch laboranten gehuld in beschermende pakken ontfermen zich over hem. Om te beginnen krijgt hij contrastvloeistof toegediend. Hierdoor zijn de bloedvaten en de longen beter te zien op de foto’s. Langzaam verdwijnt de patiënt in een grote, donut-vormige machine, de CT-scan.
Een computerstem vertelt aan de patiënt wanneer hij in- en uit moet ademen. De collega's wachten achter een loden wand terwijl dit proces loopt. Zo zijn ze beschermd tegen straling. Het duurt een paar minuten voordat er goede foto’s zijn gemaakt. De CT-scan wordt vervolgens grondig schoongemaakt en is klaar voor de volgende mogelijke covid-patiënt.

Gaten in het rooster

Er zijn veel dingen veranderd op de afdeling na de intrede van corona. Volgens Radiodiagnostisch laborant, Linda de Vries is het werk zwaarder en omslachtiger geworden. De handelingen van patiënten moeten verricht worden met mondkapjes, schorten en handschoenen aan. “We moeten ons voor elke mogelijke covid-patiënt omkleden.”
Ondanks die bescherming raken collega’s toch nog besmet met virus. “Door die uitval zitten we krap met personeel. We proberen de gaten zelf in te vullen om toch goede zorg te verlenen.” Volgens Linda is het vak van radiodiagnostisch laborant een heel specifiek beroep. Daarom zijn de gaten in het rooster niet makkelijk in te vullen door bijvoorbeeld andere verpleegkundigen.
André Niezen is radioloog. Hij is de specialist die de diagnose stelt op basis van de foto’s. Op een computer wijst hij naar een dwarsdoorsnede van een borstkas van de patiënt. Zijn vinger gaat naar de plek waar de longen zitten. Die horen een zwarte kleur te hebben op de foto, maar zijn licht van kleur. Dat wijst volgens hem op een gebied waar het coronavirus een longontsteking heeft veroorzaakt. “Dit ziektebeeld zagen we vóór corona heel weinig, maar sinds de eerste golf bijna dagelijks.”
Radioloog André Niezen Niezen

Longschade

Op basis van de bevindingen van de radioloog stelt longarts Gea Helfrich een behandelplan op voor de patiënt. Ze laat twee foto’s zien van dezelfde longen. Eén is zonder corona, de ander met. Te zien is dat de long met corona witter is van kleur.
Longarts Gea Helfrich. Rechts op het scherm een longfoto met covid, links zonder
“Je kan uiteindelijk longschade overhouden aan corona. Er kunnen littekens op de long komen waardoor je moeite kunt hebben met ademen en sneller kortademig kunt worden.”
Terug naar radiodiagnostisch laborant Linda. Ze is strijdbaar maar zegt ook dat ze begrip nodig heeft van patiënten. “We krijgen niet alles voor elkaar met de mensen die we hebben.” Ze is helemaal klaar met covid. “Je wilt ook weer naar een feestje of een concert. Maar om dat te bereiken moeten we toch nog even doorbijten."