nieuws

Vanaf nu is een mondkapje verplicht in openbare ruimten en onderwijsinstellingen

Archief
Archief © iStock
Vanaf vandaag is het verplicht: het dragen van een mondkapje in winkels, bij contactberoepen zoals de kapper, in theaters en in de bibliotheek. De mondkapjesplicht in de bus, tram en metro is al sinds 1 juni van kracht. Daar komen nu de perrons en bushaltes bij.
Ook in het middelbaar- en voortgezet onderwijs is het kapje verplicht. Maar het geldt alleen buiten de klas. Tijdens de les hoeft dit niet, net als met gym, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs.
Lees meer: Kapster Hadil is klaar voor klanten met een mondkapje: 'gewoon door blijven ademen'
"Ik ga ervan uit dat veel mensen een mondkapje gaan dragen", zegt burgemeester Aboutaleb. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.
Maar hoe daarop gehandhaafd wordt, verschilt per locatie. Tientallen boa's en agenten zijn nu al dagelijks bezig met het handhaven van de coronamaatregelen, maar dat is niet overal het geval.
"Het hangt er vanaf wat voor publieke binnenruimte het is. In het stadhuis bijvoorbeeld bestaat de kans dat je aangesproken wordt door een boa. Maar een winkel heeft geen boa binnen staan. Dat is dan een zaak van de ondernemer zelf."
Tekst gaat verder onder de video van Aboutaleb

Weigeren of niet?

Aboutaleb hoort twee geluiden. Zo zijn er winkels die een gastvrouw of -heer bij de ingang hebben staan, die mensen zonder mondkapje aanspreekt omdat hen anders de toegang wordt geweigerd. Maar volgens de burgemeester zijn er ook ondernemers die het niet willen laten escaleren. "Die spreken mensen erop aan, maar als ze dan toch protesteren laten zij het gaan."
Volgens de burgemeester valt voor beide geluiden wat te zeggen. "Maar de werkelijkheid is wel dat het nu een plicht is. Op de schouders van de burgers rust de plicht om het te doen. Het zou mooi zijn als ondernemers zoveel mogelijk de samenleving helpen door minstens de mensen die weigeren aan te spreken."
Wie om medische reden geen mondkapje kan dragen, hoeft overigens niet bang te zijn voor een boete, zo zegt Aboutaleb. Hetzelfde geldt voor wie door bijvoorbeeld dementie geen erg heeft in een mondmasker. In dat soort uitzonderingsgevallen voorziet de wet, zegt de burgemeester.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl