nieuws

Met z'n allen een mondkapje op: 'Het geeft wel duidelijkheid'

Vanaf 1 december is het niet langer vrijwillig, maar is het een verplichting: het dragen van een mondkapje in de openbare binnenruimte, zoals winkels en stations. Ook in het middelbare onderwijs zijn de mondkapjes verplicht. Mensen die zich niet houden aan houden aan de regel kunnen een boete krijgen van 95 euro.
"Voor zover ik het gezien heb, hield iedereen zich er ook aan", zegt een reiziger bij Rotterdam Centraal. "Maar treinreizigers zijn er natuurlijk al enigszins aan gewend." Voor de trein, bus en metro gold al een verplichting. Sinds dinsdag is de verplichting ook van kracht op de perrons en in bushaltes.
"Ik deed het al", zegt een vrouw op het stationsplein, "Hier hield ik 'm altijd al op."
Lees meer: Vanaf nu is een mondkapje verplicht in openbare ruimten en onderwijsinstellingen
"Soms was er wel een beetje discussie", zegt een man met een brabants accent. "Daar is nu een einde aan. Dat is wel goed denk ik. Het is een stuk duidelijker."
Lees meer: Kapster Hadil is klaar voor klanten met een mondkapje - gewoon door blijven ademen
Even verderop, op de Coolsingel, doet Henny Kop uit Overschie een mondkapje op. "En handschoenen", legt ze uit. "Want van die gel waar je je handen mee schoonmaak, daar krijg is zo'n ruwe handen van."
Henny vindt het terecht dat de mondkapjes nu verplicht zijn. "Er waren teveel mensen die te dichtbij komen en niet op de afstand letten. Vaak zijn ze ook onbeschermd. We moeten toch rekening met elkaar houden. Die verplichting had er veel eerder moeten zijn."
"Ik ben er eigenlijk wel een beetje op tegen", zegt een jongen bij een supermarkt. "Ik doe het wel, want ik wil niet dat een winkel een boete krijgt, omdat ik geen mondkapje op heb. Maar het liefst zet ik 'm eigenlijk niet op. Het is zo vaag. Alles loopt nu af en dan wordt dit verplicht. In de sportschool moet je hem eerst op. Als je gaat sporten mag het mondkapje af en daarna moet'ie weer op."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl