nieuws

Gerechtshof: Turkse krant moet artikel over oud-raadslid Yazir uitgebreider rectificeren

Turan Yazir
Turan Yazir
De Turkse krant Sabah moet een artikel over het voormalig Rotterdams raadslid Turan Yazir rectificeren. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag besloten. De zaak was aangespannen door Yazir en de Rotterdamse gemeenteraad.
De krant beschuldigde Yazir onder meer van betrokkenheid bij terrorisme en het verraden van Turkse Nederlanders. Het hof stelt vast dat de krant geen bewijzen levert.
Yazir kreeg na het verschijnen van het artikel te maken met bedreigingen. Daardoor kon hij zijn werk als raadslid in Rotterdam maandenlang niet uitvoeren.
Het voormalig CDA-raadslid zegt dat hij geïnspireerd is door geestelijke Fetullah Gülen. Gülen wordt door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de couppoging in juli 2016.
Lees meer: Turkse krant plaatst rectificatie Turan Yazir

Niet ver genoeg

Vorig jaar plaatste Sabah een rectificatie, na de eerder uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. "Wij hebben Yazir ten onrechte in verband gebracht met oplichting en het doorgeven van namen van Turkse Nederlanders aan de politie. Dat hadden wij niet mogen plaatsen", was te lezen op de website en in de krant van Sabah.
Maar dat ging volgens de Rotterdamse gemeenteraad niet ver genoeg. Sabah schreef ook dat Yazir een terrorist zou zijn. Dat werd niet gerectificeerd. Het gerechtshof heeft nu geoordeeld dat een verdergaande rectificatie nodig is.