nieuws

Poolen van de toekomst gelanceerd in Rotterdam: 'De iPool is een soort grote tablet waarop je kan poolen en gamen'

Een ouderwets potje poolen of biljarten in de kroeg of de kantine zit er momenteel even niet in vanwege de coronacrisis. Maar wanneer het wel weer kan, kan het op vijf plekken in Rotterdam op de iPool: de pooltafel van de toekomst die dinsdagochtend werd gepresenteerd.
"Je moet het zien als een soort grote tablet waarop je kan poolen of spelen", legt Willem La Rivière uit, directeur van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond uit. "Je kan er allerlei games op spelen terwijl je poolt maar tegelijkertijd kan je ook aan je techniek en fijne motoriek kan werken."

Voor de jeugd

In principe is het systeem geschikt voor alle leeftijden maar de KNBB geeft toe dat het hiermee vooral de jeugd wil aantrekken. "Je moet je nu eenmaal verdiepen in de belevingswereld van jongeren. Op deze manier maken we poolen interactief en er zitten ook uitdagingen en beloningen in. Die maken het voor kinderen heel aantrekkelijk om dan door te spelen", legt La Rivière uit.
Concreet genomen gaat het als volgt: met een projector wordt het systeem op de tafel getoond en wordt het vervolgens gekalibreerd. Zodoende is het oppervlak verlicht en reageert het op alle bewegingen van de ballen en de keu. Met die keu kan je door de menu's heen gaan om spellen te selecteren. "En je kan nog steeds ook gewoon ouderwets poolen natuurlijk", voegt de directeur van de KNBB toe.

Sportkantines

Hoewel de KNBB uiteraard hoopt dat het hiermee meer jongeren naar het poolen weet te trekken, wil het ook op deze manier ook een bijdrage leveren aan het fitter maken van de jeugd. "Er komen nu vijf van deze tafels in Rotterdam waaronder bij Voetbalvereniging Overmaas en Sportvereniging Victoria in Kralingen.
"Door ze vooral in sportkantines te plaatsen krijg je hopelijk kinderen sneller op het sportpark", legt La Rivière uit. "En natuurlijk hoop ik zelf dat ze dan veel gaan poolen en het leuk gaan vinden. Maar als ze op die manier bij andere sportverenigingen komen en andere sporten gaan beoefenen, heeft dit zijn doel ook al bereikt."