nieuws

TNO gaat fraudesysteem Nissewaard toetsen

Is het gebruik van Totta Data Lab door Nissewaard in de haak of niet? Dat gaat TNO onderzoeken. Het systeem zoekt naar bijstandsfraude in de gemeentelijke systemen, maar neemt ook burgers waar helemaal geen verdenking tegen is onder de loep. FNV, het Platform Burgerrechten en politieke partijen hadden al eerder bezwaar gemaakt.
Met het onderzoek hoopt de gemeente Nissewaard duidelijkheid te krijgen en te verschaffen over het gebruik van het systeem, dat sinds januari 2018 wordt gebruikt. Het onderzoek, dat vier maanden duurt, kijkt niet naar de rechtmatigheid van het toepassen, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Nissewaard.
De overheid probeert al langer met behulp van computers fraude op te sporen. Het systeem SyRi werd als eerste geïntroduceerd. De gemeente Rotterdam stopte in juli 2019 met het systeem vanwege twijfels over het waarborgen van de privacy. Lees meer: Rotterdam stopt met omstreden systeem voor opsporen bijstandsfraude
De rechter concludeerde in februari 2020 dat het gebruik van SyRi niet deugde. De wet is in strijd met het Europees verdrag voor rechten voor de mens.
Lees meer: Rechter: wet voor jacht op fraudeurs deugt niet
Toenmalig staatssecretaris Van Ark schreef eerder zich niet te mengen in de fraudeaanpak van gemeenten. Vakbond FNV vindt de inzet van algoritmen te ver gaan.
Lees meer: FNV Nissewaard moet uitleggen waarom sommige burgers verdacht zijn