nieuws

Na gedwongen ontslag weer aan de slag: deze medewerkers uit de evenementenbranche vonden een nieuwe baan

Het coronavirus treft de evenementenbranche hard, met gedwongen ontslagen als resultaat. Het Nieuwe Luxor moest een derde van het personeel ontslaan en Rotterdam Ahoy liet veertig procent gaan. Dit is het verhaal van medewerkers dat na jaren trouwe dienst werden ontslagen, maar snel weer een doorstart hebben gemaakt.
"Dit is mijn nieuwe werkplek." Kees de Jong wijst naar de eettafel in zijn woonkamer en de bloemen die hij heeft gekregen van zijn nieuwe werkgever: de Gemeente Rotterdam. Hij werkt er net een week, zijn laptop en telefoon heeft hij net afgehaald. Ondanks het feit dat hij thuiswerkt, voelt het volgens Kees al als een warm bad.

Eurovisie Songfestival

In zijn nieuwe functie als communicatiemedewerker gaat hij zijn pijlen richten op het Eurovisie Songfestival. Een project waar hij bij zijn vorige werkgever, Rotterdam Ahoy, ook mee te maken had. Hij werkte daar vijftien jaar lang op de marketingafdeling. "Ik ken het project door en door, en nu zitten we weer bij elkaar aan tafel. Het is mooi en bijzonder dat het nog mogelijk is."

Kees de Jong
Als Désirée Elens uit haar huidige kantoor kijkt, ziet ze het Nieuwe Luxor. Een plek waar ze 22 jaar heeft gewerkt en dit jaar werd ontslagen. "Een heel verdrietige week", zo omschrijft ze de dagen erna. "Ik was best angstig om na zo'n lange tijd weer de arbeidsmarkt op te gaan."

Theater Walhalla

Ze kreeg vrij snel de vacature van programmeur bij Theater Walhalla onder de ogen. Een tijdelijke functie. Na een goed gesprek werd het haar nieuwe baan. "Ik ben zo fijn terechtgekomen en vind het fijn dat ik mijn oude werkgever nog door het raam in de gaten kan houden."

Désirée Elens
Via hun netwerk hebben Kees en Désirée vrij snel weer een doorstart gemaakt. Maar wat kun je doen als de wind niet meezit en je niet kunt terugvallen op een netwerk? Jacqueline Toxopeus is arbeidsmarktadviseur bij het UWV. Volgens haar heeft iedereen een netwerk, maar is daar niet bewust van. "Kijk bijvoorbeeld eens op sociale media. Daarnaast kun je als je werkloos bent ook gebruik maken van het netwerk van het UWV."

Banen in de regio

Sectoren in de regio waar veel werk in te vinden is, zijn volgens haar de zorg en techniek. Door de naderende Brexit is volgens Toxopeus de Rotterdamse Douane ook een potentiële werkgever, omdat die moeten opschalen.
Terug naar Désirée en Kees. De coronaperiode gaat ooit eindigen en evenementen mogen een keer weer doorgaan. Staan de deuren van hun voormalige werkgever dan nog voor ze open? "Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen", zegt Kees. Voor Désirée is het een afgesloten hoofdstuk. "Ik ga zien wat dit nieuwe avontuur mij brengt."
Bekijk hier de reportage van onze verslaggever

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl