nieuws

Coronales op de basisschool in Rotterdam: 'Kan een plant ook corona krijgen?'

© studente Julia Krijgsman in de weer met de uv-lamp
De telefoon van de meester onderzoeken op bacteriën en je handen na het wassen bekijken onder een uv-lamp: kinderen van Rotterdamse basisscholen krijgen coronales van geneeskundestudenten van het Erasmus MC. De 11-jarige Farah is enthousiast: "Ik weet nu hoe snel zo'n virus zich verspreidt!"
Geneeskundestudenten Noer en Julia vinden het erg leuk om de kinderen wat bij te leren. De kinderen uit groep 7/8 van basisschool de Bergkristal mogen deze middag proefjes doen en alle vragen stellen die ze willen. "Rekenles is belangrijk, maar dit ook! Op internet staat heel veel en dan is het soms moeilijk antwoord te krijgen op je vragen."
De kinderen steken er zo iets van op, maar de ouders ook. Veel leerlingen vertellen thuis over wat ze hebben opgestoken. Niet alle ouders zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de regio, legt initiatiefnemer David van de Vijver uit.
Noer Maghrbi kan dat uit eigen ervaring beamen. Bij haar moeder staat Nieuwsuur op, maar haar Syrisch-Nederlandse vader kijkt een Arabische zender. Projecten zoals deze zijn daarom nuttig voor zowel de ouders als de leerlingen, legt de studente uit.
Bekijk hier de reportage van onze verslaggever