nieuws

'Drugsverdachte Piet Costa had een mol bij de politie'

(archieffoto)
(archieffoto)
De Rotterdamse drugsverdachte Piet Costa, de bijnaam van Roger P., had een mol binnen de politie, schrijft NRC donderdag. Die medewerker van de politie zou de groep criminelen rondom Piet Costa maandenlang op de hoogte hebben gehouden van alles wat in de politiecomputers was vastgelegd.
Waarschijnlijk gaat het om een agent die begin dit jaar werd opgepakt. Lees meer: Politie pakt mogelijk corrupte collega op
De politie kwam achter de de contacten met de agent dankzij een hack bij Encrochat, het versleutelde chatsysteem dat veel criminelen gebruikten, omdat ze dachten dat de politie daar niet kon meelezen.
De verdachte Rotterdammer, Roger P. alias Piet Costa, is in oktober aangehouden. Hij zou de opdrachtgever zijn geweest van de bouw van de 'martelcontainer' die afgelopen zomer in Wouwse Plantage in Noord-Brabant werd gevonden. Hij komt vrijdag voor de rechter, die de voortgang in het onderzoek tegen hem zal bespreken.

Poposysteem

NRC had inzage in dossierstukken. Daarin staat dat iemand uit de groep in Encrochat schrijft: "Er loopt onderzoek op jou of je vrouw. Witwassen. Lees het net in popo-systeem." Popo is de politie.
Ook wordt verwezen naar een gesprek met het corrupte politiecontact: "Hij zegt: is heftig onderzoek. Hij kan dat zien omdat er alleen bepaalde mensen in kunnen. Hoge agenten."
Vorige week meldde NRC dat Roger P. op een dodenlijst staat van een crimineel die in het milieu 'Ali uit Iran' wordt genoemd. Volgens de krant verdenkt P. hem van diefstal van zo'n 100 miljoen euro. Ook deze Ali zou toegang hebben tot geheime politie-informatie.