nieuws

Aboutaleb: winkels centrum vrijdag om 18 uur dicht

Archieffoto
Archieffoto
De winkels in het centrum van Rotterdam moeten vrijdag om 18:00 uur dicht. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten. De maatregel wordt genomen om de drukte te beperken.
Update 15:57 uur: De winkels in het centrum van Rotterdam gaan vrijdagavond toch niet op 18:00 uur dicht. Burgemeester Aboutaleb komt terug op zijn besluit van eerder op dag om de koopavond te verkorten. Winkels mogen toch tot 20:00 uur open zijn.Lees meer: Aboutaleb krabbelt terug: winkels toch tot 20:00 uur open
De burgemeester heeft de afgelopen dagen overlegd met de winkeliers en met de politie. De winkeliers wilden om 19:00 uur dicht, de politie wilde dat de winkels om 17:00 uur zouden sluiten. Aboutaleb is daar tussen gaan zitten.
Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad wil dat de burgemeester het besluit nog eens overweegt, omdat de maatregel heel zwaar is. VVD, D66, Leefbaar Rotterdam Denk en GroenLinks hebben hun bedenkingen. Ze vrezen dat de vroegere sluiting geen oplossing is voor de enorme drukte die wordt verwacht. Vincent Karremans (VVD): "Wrang dat we de crowdcontrol niet aankunnen en daarom nu de winkels om zes uur moeten sluiten."

Meer politie

D66 riep op het winkelend publiek nog meer te spreiden. Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) vindt dat de ondernemers hard worden gestraft en roept om meer politie-inzet. Burgemeester Aboutaleb laat weten dat de capaciteit van de politie ook zijn grenzen heeft en hij niet zomaar agenten uit de wijken kan weghalen om in het centrum in te zetten. Dat zou dan weer voor problemen in de wijken kunnen zorgen.
Aboutaleb blijft bij zijn besluit en zegt dat hij, mocht het nodig zijn, een volgende keer de tijd wil aanpassen. De burgemeester zei tijdens de gemeenteraad dat hij zich realiseert dat de winkeliers worden getroffen, maar dat hij ook rekening heeft te houden met het advies van de politie.
Lees meer: Aboutaleb kijkt naar mogelijkheden om winkeldrukte rondom Sinterklaas en Kerstmis te beperken
Vorige week vrijdag en zaterdag gingen de winkels eerder dicht, omdat het te druk was. In verband met de feestdagen wordt ook voor de komende weekeinden veel drukte verwacht.
Lees meer: Lees terug over de abrupt geëindigde Black Friday koopavond
In het debat, donderdag in de gemeenteraad, was de raad kritisch over de aanpak van de burgemeester rond Black Friday. Raadsleden wilden weten waarom er zoveel mensen op straat waren en er niet eerder is ingegrepen.
Burgemeester Aboutaleb zei dat hij om 16:30 uur 's middags de politiecommandant gevraagd had of de boel afgesloten moest worden. De politie liet weten om de drukte tegen te gaan nog een keer verkeersmaatregelen te nemen.
Later die avond kwam er veel jeugd naar de stad. De burgemeester vreesde dat als er niets zou worden gedaan er ordeverstoringen zouden komen en dat vuurwerk zou worden afgestoken. Daarom heeft hij toen besloten de winkels te sluiten.