nieuws

Aboutaleb krabbelt terug: winkels toch tot 20:00 uur open

© MediaTV
De winkels in het centrum van Rotterdam gaan vrijdagavond toch niet om 18:00 uur dicht. Burgemeester Ahmed Aboutaleb komt terug op zijn besluit van eerder op dag om de koopavond te verkorten. Winkels mogen toch tot 20:00 uur open zijn.
Een meerderheid van de gemeenteraad was fel tegen het besluit van de burgemeester. Onder meer D66, GroenLinks, VVD, Denk en Leefbaar Rotterdam vonden dat winkeliers door corona al hard genoeg geraakt zijn. De burgemeester zwicht nu en verruimt de openingstijden weer iets.Lees meer: Aboutaleb: winkels centrum vrijdag om 18 uur dicht
De laatste klanten mogen om 19:00 uur naar binnen. Een uur later moet de winkel dicht zijn en iedereen buiten staan. Het verloop van de avond wordt door de gemeente nauwlettend gevolgd. Aboutaleb stuurt de raad maandag een evaluatie over de bevindingen.
Tekst gaat verder onder de video
De VVD in Rotterdam vond het eerdere plan om de winkels om 18:00 uur te laten sluiten een slecht idee. Fractievoorzitter Vincent Karremans is bang dat als je het tijdsframe waarin mensen kunnen shoppen verkleint je alleen maar meer ophopingen krijgt. Hij pleit juist voor een verruiming van de openingstijden.
Daarnaast wijst hij erop dat samenscholende hangjongeren onderdeel waren van het probleem, vorige week vrijdag tijdens Black Friday. "Dan is het wel heel wrang om juist de winkeliers hier voor aan te pakken. Dus wij zeggen: laat die openingstijden gewoon zoals ze zijn, maar neem wel de nodige preventieve maatregelen."
Aboutaleb heeft toegezegd dat er betere communicatie komt richting shoppers. Hij gaat ook een videoboodschap opnemen. "Ik ben blij dat hij heeft geluisterd naar de kritiek en zijn voorstel toch nog heeft aangepast", zegt Karremans.

Black Friday

Vorige week vrijdag en zaterdag gingen de winkels eerder dicht, omdat het te druk was. In verband met de feestdagen wordt ook voor de komende weekeinden veel drukte verwacht.
Lees meer: Lees terug over de abrupt geëindigde Black Friday koopavond
In het debat, donderdag in de gemeenteraad, was de raad kritisch over de aanpak van de burgemeester rond Black Friday. Raadsleden wilden weten waarom er zoveel mensen op straat waren en er niet eerder is ingegrepen.
Burgemeester Aboutaleb zei dat hij om 16:30 uur 's middags de politiecommandant gevraagd had of de boel afgesloten moest worden. De politie liet weten om de drukte tegen te gaan nog een keer verkeersmaatregelen te nemen.
Later die avond kwam er veel jeugd naar de stad. De burgemeester vreesde dat als er niets zou worden gedaan er ordeverstoringen zouden komen en dat vuurwerk zou worden afgestoken. Daarom heeft hij toen besloten de winkels te sluiten.