nieuws

Justitie onderzoekt handelen rond N215 op Flakkee

De N215 bij Melissant.
De N215 bij Melissant. © Google Streetview
Justitie is een onderzoek gestart naar mogelijke misstanden rond de verbetering van de N215 op Goeree-Overflakkee. Volgens de provincie Zuid-Holland is wellicht iets misgegaan bij de afvoer van verontreinigde materialen. Ook de rol van de provincie wordt bekeken, meldt gedeputeerde Floor Vermeulen.
Volgens een woordvoerder van de provincie gaat het om asfalt en puin waarin hoogovensslakken zouden zitten. Die zijn in het verleden gebruikt bij de aanleg van een deel van de N215 bij Melissant. De slakken zijn een restproduct van de verwerking van ruw ijzer bij Hoogovens en moeten, omdat ze metalen kunnen bevatten, volgens bepaalde regels worden afgevoerd.
Of dat op Flakkee in november 2019 juist is gegaan, wordt onderzocht. De woordvoerder van de provincie zegt: "Door tussenkomst van de milieudienst DCMR zijn de slakken naar een erkende verwerker vervoerd. De situatie is dus al lange tijd opgelost." De aannemer zegt niet op de hoogte te zijn van een onderzoek.
Volgens een woordvoerder van de Milieudienst Rijnmond DCMR kreeg DCMR destijds een melding over de mogelijk verkeerde manier van afvoeren. Bij DCMR is bekend dat het voornamelijk zou gaan om puin en gebroken bakstenen. Uit een controle bleek toen inderdaad dat het afvoeren hiervan niet volgens de voorschriften ging. "Dit soort afvalstoffen moeten door een erkende verwerker worden verwerkt, zodat het niet zomaar ergens in de leefomgeving terechtkomt. Dat was niet het geval."
Er is een boete opgelegd voor het verkeerd afvoeren. Omdat een buitengewoon opsporingsambtenaar proces-verbaal heeft opgemaakt, is dit een strafzaak geworden, meldt de woordvoerder. De provincie is betrokken omdat die opdrachtgever is van dit wegenbouwproject.
De N215 loopt van Dirksland langs Melissant naar Stellendam. Tijdens het project werden parallelwegen, een rotonde en een fietstunnel aangelegd.