nieuws

Laagdrempelig testen op corona zonder afspraak in testbussen op het Afrikaanderplein

Twee witte bussen stonden de afgelopen twee weken op het Visserijplein in Rotterdam-Delfshaven. In de bussen konden wijkbewoners zich zonder afspraak of aanmelding laten testen op corona. De bussen rijden dinsdag naar het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid.
Het is een proef van de GGD en het Erasmus MC met als doel het verlagen van de drempel om te laten testen op corona. Uit onderzoeken blijkt dat inwoners uit sommige wijken ondervertegenwoordigd zijn in de normale teststraten. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Mensen spreken de Nederlandse taal niet goed genoeg, hebben geen vervoer om naar een teststraat te komen of kunnen niet makkelijk een dag vrij nemen of thuis gaan werken.
Ook de Afrikaanderwijk was zo'n wijk waaruit minder mensen een officiële testlocatie van de GGD bezochten. Daarom verplaatsen de bussen naar het Afrikaanderplein. Daar staan ze twee weken. Wijkbewoners kunnen van 10:00 tot 17:00 uur, zonder afspraak, de bussen inlopen voor een test.
In Delfshaven waren de bussen ook 's avonds open, maar omdat er na 17:00 uur weinig mensen meer binnenstapten, schuiven de deuren nu om 17:00 uur dicht.
Met de vragenlijst hopen de GGD en het Erasmus MC ook tot andere inzichten te komen over het gemak om getest te worden. Bijvoorbeeld wat voor mensen barrières zijn om een normale teststraat te bezoeken.
Het hoofddoel is nog steeds om coronabesmettingen vast te stellen, maar het Erasmus MC kan hier bijvoorbeeld ook onderzoeken of ze positieve gevallen tegenkomen onder mensen die geen klachten vertonen.
Bekijk hier onze reportage van de testbussen in Delfshaven