nieuws

Wolf (21) uit Rotterdam is beste amateurschilder in tv-programma Project Rembrandt

Winnaar Wolf bij zijn kunstwerk Hou Vast
Winnaar Wolf bij zijn kunstwerk Hou Vast © Manouk Rijper
In de finale van het NTR-televisieprogramma Project Rembrandt is de 21-jarige Wolf Hekkema door de jury verkozen tot beste amateurkunstschilder van Nederland. Wolf is student kunstgeschiedenis en haalde met drie andere amateurschilders de finale.
De vier finalisten werkten als finaleopdracht de afgelopen weken thuis aan hun eigen 'meesterwerk'. Juryleden Pieter Roelofs van het Rijksmuseum en de Spaanse kunstenares Lita Cabellut vonden het werk van Wolf het beste.
Wolf leerde de basistechnieken van zijn oma, die hem ook meenam naar cursussen. Drie jaar geleden maakte hij zijn eerste schilderij.

Coronacrisis

Voor de finale van Project Rembrandt maakte Wolf het schilderij 'Hou Vast'. Het verbeeldt hoe hij zich de afgelopen periode voelde, als deelnemer aan het programma en middenin de coronacrisis. "Ik was verlamd en kon het niet geloven. Ik had winnen allang losgelaten."
Jurylid Pieter Roelofs vond het mooi hoe Wolf in zijn werk de hele kunstgeschiedenis meeneemt maar tegelijk iets eigens en nieuws op het doek zet. "Het is een werk dat jou als kijker uit balans brengt, het daagt je uit, en vraagt je telkens weer om terug te komen", zegt jurylid Pieter Roelofs over het winnende schilderij.

Rijksmuseum

'Hou Vast' is vanaf maandag voor iedereen te zien achter het raam van het Rijksmuseum, naast de passage. Daarna komt het tot eind januari in de Voorhal te hangen.
Wolf wil het kunstenaarschap gaan combineren met zijn studie kunstgeschiedenis. "Kunst maken geeft me zoveel geluk, daar moet ik gewoon wat mee."

Project Rembrandt

In Project Rembrandt werden tien talenten gekozen uit dertig kandidaat-leerlingen. Die tien probeerden zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester te maken.
Iedere aflevering moesten de amateurschilders opdrachten uitvoeren. Het was de bedoeling om de grote meesters als Rembrandt, Van Gogh en Vermeer niet te kopiëren of imiteren, maar om hun eigen stijl ontwikkelen. Project Rembrandt werd gepresenteerd door NOS-presentator Annechien Steenhuizen.