nieuws

Minderjarigen krijgen gevangenisstraf voor groepsverkrachting in kelderbox in Maassluis

Zes minderjarigen zijn door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot een straf van 120 tot 240 dagen jeugddetentie. Ze zijn schuldig aan een groepsverkrachting in een kelderbox in Maassluis in 2018. Een zevende persoon, die destijds 18 jaar was, is ook veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht.
De meerderjarige krijgt 180 dagen jeugddetentie opgelegd. Daarnaast moeten alle jongens het slachtoffer een schadevergoeding betalen en werkstraffen uitvoeren.
Het zestienjarige slachtoffer werd in een kleine, volle kelderbox verkracht door de jongens die op de gang hun beurt afwachtten. Volgens de rechtbank was het voor de jongens duidelijk dat het slachtoffer dit niet wilde. Eén van hen gaf bevelen en bedreigde het slachtoffer met een mes. Ook werd gedreigd de ouders van het slachtoffer iets aan te doen. Een andere jongen maakte een filmpje van de seksuele handelingen, wat vervolgens als dwangmiddel werd gebruikt.
Eén van de betrokken, minderjarige verdachten stond ook voor een andere verkrachting terecht. Hij zou in 2019 seksuele handelingen hebben verricht bij een 15-jarig meisje in een trappenhuis. Daarbij hield hij een (nep)vuurwapen op haar hoofd gericht en filmde de handelingen samen met een vriend. Volgens de rechtbank is in deze zaak niet vastgesteld dat er sprake is geweest van dwang.
De verklaringen van het slachtoffer zouden te veel twijfels oproepen. De jongen wordt wel veroordeeld voor ontucht en het maken van kinderporno. Hij krijgt een straf van 180 dagen jeugddetentie en de voorwaardelijke PIJ-maatregel (Plaatsing in Inrichting voor Jeugdigen) opgelegd.