nieuws

Historie van Dordrecht getoond aan de hand van 400 unieke objecten

Een oude vaandel van een toneelvereniging
Een oude vaandel van een toneelvereniging
Elke Dordtenaar zal zich herkennen in het verzamelde materiaal. Vanaf zondag 13 december is de tentoonstelling I love Dordrecht buiten de lockdown om te bewonderen in Museum Dordrecht. Hierin worden vierhonderd objecten getoond die door inwoners van de stad beschikbaar zijn gesteld.
Tussen al het ingezamelde materiaal zaten zeker wat verrassingen, variërend van historische objecten tot aan alledaagse spullen, zegt conservator Marianne Eekhout. "Een ding hebben alle objecten gemeen: bij elk van hen hoort een uniek persoonlijk verhaal van een Dordtenaar. Een verhaal dat hen verbindt met de stad en iets vertelt over de liefde voor hun woonplaats."
De objecten zijn ingeleverd door inwoners van de stad of bekende verenigingen. Ook een aantal bekende Dordtenaren heeft dingen aangeleverd voor de tentoonstelling. Bijvoorbeeld burgemeester Wouter Kolff, kunstenaar Mignon Nusteling en zangeres Marianne Noble.

Vaandel

Zichtbaar trots wandelt Eekhout tussen de pronkstukken van de tentoonstelling door. Ze laat onder meer een oud vaandel uit de negentiende eeuw van een toneelvereniging zien en bijzondere schilderijen.
Burgemeester Kolff heeft zijn ambtsketting beschikbaar gesteld. Tijdens een wandeling door het museum geniet hij van de tentoonstelling. "Het is mooi dat één van het weinige wat je nu kunt bezoeken, zo iets hartverwarmends is."
De burgemeester vindt het jammer dat deze tentoonstelling ‘slechts’ twee maanden is te bezichtigen. Mocht de tentoonstelling een succes worden, overweegt het museum het te verlengen.