nieuws

Burgemeester Kolff: 'Winkels die geen 70 procent aan essentiële middelen verkopen gaan dicht'

De Wibra aan de Voorstraat in Dordrecht blijft dicht
De Wibra aan de Voorstraat in Dordrecht blijft dicht
Winkelketens als de Action, Hema en Wibra openden ook in onze regio woensdagochtend 'gewoon' hun deuren, omdat minstens dertig procent van hun assortiment uit essentiële levensmiddelen zou bestaan. Dit is tegen het zere been van Wouter Kolff, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en burgemeester van Dordrecht. Het percentage wordt volgens hem verhoogd naar zeventig procent.
"We moeten dat virus met elkaar onder de duim zien te krijgen en te houden, dat blijft essentieel", vertelt Kolff woensdag. "Ons is de afgelopen 24 uur bekend geworden dat er toch een aantal winkelketens zijn die de randen van de tijdelijke regeling opzoeken. Ik heb daar niet zoveel goede woorden voor over, laat ik me maar even voorzichtig uitdrukken."
"We hebben namens de veiligheidsregio contact gehad met het ministerie, dat wordt deze ochtend nog opgelost", zegt Kolff stellig. "We gaan in alle veiligheidsregio's deze winkels sluiten. De ministeriële regeling wordt aangepast zodat dit kan."
Audio: Burgemeester Wouter Kolff is duidelijk; winkels als Action en Wibra moeten dicht
Winkelketen Hema is deze ochtend niet van plan om de deuren te sluiten. "Wij hebben afspraken gemaakt met het ministerie", zegt een woordvoerder. "Dus we blijven gewoon open." Of de Hema aan de eis voldoet, namelijk dat 70% van het assortiment uit essentiële levensmiddelen moet bestaan, wilde de woordvoerder woensdagmorgen niet zeggen.
Volgens minister Hugo de Jonge moeten alle winkels zich aan de regels houden. "Het is nu niet het moment om de grenzen van de wet op te zoeken", zegt hij tegen de NOS. "De ernst van de situatie vraagt van ons maximale inspanning om onze contacten te beperken; dat vraagt solidariteit van ons allemaal."

Rookworst

"Laat ik het maar duidelijk zeggen: een winkel die als hoofdzaak speelgoed en daarbij toevallig rookworsten verkoopt en een potje wasmiddelen heeft staan is geen essentiële winkel en moet dicht", zegt Kolff.
Handhaving is inmiddels op de been om de betreffende winkels in Dordrecht te sluiten.
Later op de dag liet Hema weten toch alle filialen vanaf donderdag te sluiten.