nieuws

Nog eens drie maanden cel voor relschopper Hoek van Holland

ROTTERDAM - Eén van de hoofdverdachten van de strandrellen in Hoek van Holland blijft langer vastzitten. De rechter heeft zijn voorlopige hechtenis met drie maanden verlengd.
Justitie ziet de 25-jarige Rotterdammer Asim B. als één van de aanstichters van de rellen in augustus. Dat zou blijken uit verklaringen van agenten en uit camerabeelden. "Hij is telkens te zien als de man met de blote buik. Asim B. neemt een leidende rol op zich als de hooligans zich tegen de politie keren. Een waarschuwingsschot schrikt hen niet af. De agenten zien de moordlust in hun ogen".
'Hersenloze onruststoker'
Asim B. heeft een fors strafblad, dat 25 pagina's dik is. Het bestrijkt tientallen geweldplegingen sinds 2001. Verder heeft hij acht landelijke stadionverboden. Officier van justitie M. van Heemst: "Veel andere verdachten die zijn aangehouden voor Hoek van Holland hebben over hem verklaard. Ze kennen hem als iemand die vaak wordt opgepakt en voor ellende zorgt. Hij wordt een onruststoker genoemd en een hersenloze. Hij is lid van de harde kern en draagt een specifieke Feyenoord-tatoeage". De verdachte zelf ontkent dat hij geweld heeft gepleegd tijdens het Dancefeest. Zijn advocaat vroeg daarom vrijdag om zijn vrijlating, maar de rechter wees dat af.
'Verdachte is al schuldig bevonden'
De rechter was ook niet gevoelig voor de eis van advocaat Van Ardenne, om justitie niet-ontvankelijk te verklaren. De advocaat wees erop dat in het COT-rapport gegevens staan over de verdachten, die rechtstreeks uit het strafdossier komen. Van Ardenne: "Het COT is een particuliere organisatie en die mogen niet in deze dossiers kijken. De privacy van mijn cliënt is geschonden. Bovendien wordt hij nu al min of meer schuldig verklaard. Het COT-rapport werpt zo zijn schaduw vooruit over deze rechtszaak". Maar de rechter stelde dat het COT-rapport niet bij deze strafzaak wordt betrokken en dat het de rechtsgang daarom niet kan beïnvloeden. Asim B. moet op 5 maart 2010 opnieuw voor de rechter verschijnen: dan wordt de zaak inhoudelijk behandeld en zal justitie met een strafeis komen.