nieuws

Joost Eerdmans wil Tweede Kamer in met nieuwe partij: 'JA21'

Joost Eerdmans gaat meedoen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2021. Dat heeft hij zojuist via Twitter bekend gemaakt. "JA, we zijn eruit!", schrijft hij op de website van de nieuwe partij 'JA21', die hij samen met voormalig Forum-lid Annabel Nanninga heeft opgericht. Eerdmans wordt de lijsttrekker.
"JA21 staat voor het 'juiste antwoord', het 'juiste adres', maar is ook een knipoog naar Joost en Annabel", reageert Eerdmans. "We hebben het nieuws net bekendgemaakt en de telefoon staat roodgloeiend."
Het tweetal stapte onlangs op bij Forum voor Democratie uit onvrede over antisemitische uitlatingen door de jongerenbeweging van Forum. Vooral de wijze waarop partijleider Thierry Baudet daarop reageerde, beviel hen niet. Ook veel andere vooraanstaande leden stapten om die reden vorige maand uit de partij.
Eerdmans maakte de oprichting van de nieuwe partij via twitter bekend:
"We hadden het verhaal in ons hoofd", zegt Eerdmans over de oprichting van JA21. "Maar dan moet je het programma op papier zetten, zorgen dat er geld binnenkomt, inschrijven bij Kamer van Koophandel, etc. Er moet nog heel veel gebeuren, maar de deadline van 1 december waarop je je kunt inschrijven bij de kiesraad, hebben we gehaald."

Rechtse kiezers

De kersverse lijsttrekker van JA21 is in de afgelopen weken door veel mensen benaderd. "Mensen mailen mij dat er nu echt een alternatief moet komen voor de VVD die veel te links is. Het zijn mensen die ook niet op de PVV willen stemmen. Ze willen dat er een degelijke, resultaatgerichte partij komt voor de rechtse kiezers. In Rotterdam hebben we Leefbaar, maar landelijk ontbreek zo'n partij."
Volgens Eerdmans wil de VVD niet met de PVV samenwerken en FvD 'heeft zich besmet'. "Er is geen alternatief, de VVD moet met Klaver gaan samenwerken als wij er niet in slagen om genoeg stemmen binnen te halen."

Te hoge ambitie?

Ligt de ambitie niet te hoog voor een jonge partij terwijl de verkiezingen al over iets meer dan drie maanden worden gehouden? "We hebben de ervaring, we weten ook wat we niet moeten doen. Annabel en ik hebben hier goed over nagedacht en weten dat de basis heel sterk is. We gaan met deze partij knallen, dat weet ik zeker."
Eerdmans zagen we in de afgelopen jaren vooral in een wit jasje, de kleur van Leefbaar Rotterdam. "Dat wordt nu rood/blauw", zegt hij.
In januari maakt de partij de kieslijst bekend. "Daar zullen bekende namen tussen staan die bij het publiek bekend zijn. Nicki Pouw-Verweij is daar een van." De veelbesproken Eva Vlaardingerbroek staat niet op de lijst.