nieuws

Grootste schenking ooit van Bedrijfsvrienden voor Dordrechts Museum

De kerstboom staat nog maar net, maar het Dordrechts Museum heeft al een vroeg en vooral groot kerstcadeau gekregen. Met Italiaans landschap met de Ponte Molle ontvangt het museum precies wat het wilde. Het werk van schilder Jan Both stond al lange tijd bovenaan het wensenlijstje.
Het schilderij van Both (circa 1618-1652) toont een Italiaans landschap bij ondergaande zon. Een man staat achter een wit paard, een vrouw zit op een bruine muilezel. Iets verder op de weg komt een wagen aan, door ossen getrokken. Kenners roemen het kleurenspel van de zon die net achter de bergen lijkt te verdwijnen.
Alhoewel schilder Both uit Utrecht kwam, heeft het Italiaanse landschap ook een Dordts tintje. Jan Both was van groot belang voor Cuyp, de beroemdste schilder uit Dordrecht. Het Dordrechts Museum is erg blij met het werk, omdat het de grote tentoonstelling In het licht van Cuyp completeert. Die overzichtstentoonstelling is vanwege de coronapandemie uitgesteld tot het najaar van 2021.
Schenker van het topstuk is de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum dat het voor een 'substantieel' bedrag heeft gekocht via veilinghuis Sotheby's.
Daarvoor was het eeuwenlang in Engelse handen. In 2017 kocht de Stichting Bedrijfsvrienden al Gezicht op Dordrecht van Johan Barthold Jongkind voor het museum via datzelfde Sotheby's. Dat werd afgeslagen op een bedrag van 55.000 euro. Het nieuwe aangekochte werk gaat daar ver overheen.
Directeur Peter Schoon van het Dordrechts Museum ziet de schenking als een lichtpuntje in een zwaar jaar: "In deze ook voor musea moeilijke coronaperiode, is deze schenking van onze Bedrijfsvrienden een lichtpuntje en een hartverwarmend gebaar."
Voorzitter Ben Knüppe van de Stichting Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum wist dat conservator Sander Paarlberg dit week boven zijn wensenlijst had staan. "Het licht is betoverend en Both was de inspirator van Dordtenaar Albert Cuyp. Daarom zijn we ervoor gegaan."
Met de jaarlijkse donaties van de 130 leden de Bedrijfsvrienden kwam het benodigde geld op tafel. "Het was een behoorlijke aderlating, maar we zijn nog niet helemaal platzak", zegt de voorzitter met een knipoog.
Knüppe is tevreden. Met het werk van Both is het museum dat zijn stichting ondersteunt een topstuk rijker.