nieuws

Verdachte racistisch gejoel tegen Excelsior-speler Mendes Moreira meldt zich bij politie

Ahmad Mendes Moreira
Ahmad Mendes Moreira
Eén van de verdachten die werd gezocht vanwege het roepen van discriminerende en beledigende opmerkingen naar Excelsior-voetballer Ahmad Mendes Moreira, heeft zich gemeld bij de politie. Het gaat om een 48-jarige man uit Rosmalen.
Mendes Moreira werd tijdens de wedstrijd van Excelsior bij FC Den Bosch, vorig jaar november, uitgescholden door een deel van het Bossche publiek. De wedstrijd werd gestaakt. De spreekkoren zorgden voor een nationale discussie.
Lees meer: Ahmad Mendes Moreira in FC Rijnmond: 'Ik voelde me machteloos'
Foto's van twee verdachten werden maandag getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant. Zij kwamen in beeld nadat de politie professionele liplezers had ingeschakeld om beelden van het publiek te bekijken. Zij kunnen aan de mondbewegingen van iemand zien wat diegene zegt.
Eerder legde de Bossche club een aantal supporters al stadionverboden op. Ook waren de spreekkoren voor de KNVB en de overheid de aanleiding om te komen met een ‘aanvalsplan’ tegen racisme.
Lees meer: Politie toont beelden van verdachten racistisch gejoel tegen Excelsior-speler Mendes Moreira
De politie ontving na de uitzending meerdere tips via Meld Misdaad Anoniem, waarin de naam van de man uit Rosmalen werd genoemd. Los daarvan liet de verdachte donderdag zelf via zijn advocaat weten zich te willen komen melden bij de politie. Dat gebeurde vrijdagmiddag uiteindelijk.
De man is verhoord, maar zit niet vast. Zijn verklaring is toegevoegd aan het strafdossier van deze zaak. Naar een tweede verdachte wordt nog gezocht.