nieuws

Viroloog Marion Koopmans: 'Nu investeren om ons te wapenen tegen volgende uitbraak'

Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC
Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC
De Rotterdamse viroloog Marion Koopmans roept in een interview met Trouw op te waken voor een volgende pandemie van een nieuwe ziekte. "We moeten nu investeren om ons te wapenen tegen een volgende uitbraak."
Koopmans is naast hoogleraar virologie aan het Erasmus MC in Rotterdam lid van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen. Ze is bovendien adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie.

Uitbraak voorspellen

Zij ziet een belangrijke rol weggelegd voor de wetenschap. "Het lijkt me een enorme uitdaging om te onderzoeken of je zo'n uitbraak kunt voorspellen. Of je de wereld in het lab kunt miniaturiseren om te zien wat er werkelijk gebeurt. Wanneer krijgt een virus pandemische potentie?", zo zegt ze in Trouw.
Als het coronavirus binnenkort onder controle is, moeten we volgens Koopmans niet 'terug naar normaal'. "Die fout moeten we niet maken. Ik hoop dat het besef blijft hangen dat we moeten nadenken over onze eigen rol in het ontstaan van pandemieën, dat door klimaatverandering, door ontbossing en door onze manier van leven virussen steeds vaker overspringen."

Bedreigingen aan OMT-leden

Op de bedreigingen aan het adres van OMT-leden reageert ze nuchter. "Ik laat het van me afglijden. Sommige mensen zeggen dat dit erbij hoort. Dat vind ik niet, die bedreigingen zijn niet oké. Maar in het besef dat het een heel selectief deel van de mensheid is dat zich daar zo roert, probeer ik er niet naar te kijken."