nieuws

Chauffeurs boos op actievoerders ECT

VERN
VERN © Google Street View
VERN, de branchevereniging voor kleine transportbedrijven, vindt de wilde acties bij de ECT- en Euromaxterminal 'bijzonder dom'. De chauffeurs hopen dat het stakende personeel 'haar gezond verstand weer terugkrijgt en weer aan het werk gaat'.
Voorzitter K. de Waardt van VERN: "Het is een klein aantal kaderleden van de FNV dat ervoor zorgt dat geen enkele container verwerkt wordt. De schade voor de klanten is enorm groot, zeker in deze moeilijke periode van corona en teruglopende inkomsten."
Het werk op de terminals van containeroverslagbedrijf ECT ligt sinds vrijdagmorgen stil. De medewerkers willen pas weer aan de slag als ze van de directie uitleg krijgen over de reden voor het stopzetten van de cao-onderhandelingen.
Lees meer: Werk op ECT-terminals Maasvlakte ligt nog steeds stil
Medewerkers van de terminal laten weten dat zij ECT bij aanvang van elke dienst twee uur de tijd geven om uitleg te geven. Daarna zouden ze, ongeacht een uitleg of niet, het werk weer oppakken.
ECT heeft het personeel echter opgeroepen meteen weer aan het werk te gaan, zo is te horen op een video die rondgaat. Als ze dat niet doen, wordt hen verzocht de terminal te verlaten. Ook als het personeel na twee uur alsnog aan het werk gaat, krijgen ze geen salaris uitbetaald.
De VERN keurt de stakingsactie juist nu af, in de drukste periode van het jaar. "De terminals raken zo het werk kwijt aan Antwerpen of Hamburg en het is maar de vraag of de schepen terugkeren naar Rotterdam. Rotterdam wordt zo gezien als onstabiele haven."
De Waardt stelt dat de actievoerders allerlei andere partijen meesleuren in het conflict: "Niet alleen het personeel dat geen lid is van de FNV, maar ook de transporteurs, binnenschippers, rederijen, klanten en toeleveringsbedrijven zijn de dupe. En bij niemand kan de schade verhaald worden."

Reactie personeel

Personeelsleden van ECT zijn het absoluut niet eens met de uitspraken van voorzitter De Waardt, laten zij weten aan Rijnmond. "Dat een bevriende transporteur van de directie een persbericht naar buiten brengt die kaderleden en vakbond volkomen onterecht zwart probeert te maken, doet ons vermoeden dat deze transporteur dit in opdracht van de directie doet."
Volgens de medewerkers haalt de transporteur 'regelmatig voordeel uit zijn band met directieleden'. "En wij zijn bekend met de uitspraak: voor wat, hoort wat."